Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σόιμπλε:Το κούρεμα συνιστά παραβίαση κανόνων
Σόιμπλε:Το κούρεμα συνιστά παραβίαση κανόνων

Σόιμπλε:Το κούρεμα συνιστά παραβίαση κανόνων

REUTERS

Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα ώστε να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική στήριξη, δήλωσε ο ερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο να δούμε τέτοια βήματα πριν την Κυριακή.

Παραδέχθηκε δε ότι το έχει δίκιο όταν λέει ότι η του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραση των κανόνων της Ευρωζώνης. Σημείωσε μάλιστα  ότι το ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο «δεν υπάρχει πολύ χώρος για ελιγμούς».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. «Απλώς κάντε το», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

«Τ είναι η για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα επιθυμεί να υποβάλει μεταρρυθμιστικές προτάσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να πείσει τους διεθνείς πιστωτές για περαιτέρω χρηματοδότηση».

Για τον ρόλο του στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Τέλος, ο θέλοντας να αποκρούσει τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για λύση του ελληνικού προβλήματος, γνωστοποίησε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως είχε πει στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού «να μας δώσει το Πουέρτο Ρίκο και οι να αναλάβουν την Ελλάδα».

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση