Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα
Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πραγματοποιείται η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Αν και έχουν ενταθεί οι πιέσεις για δραστικές ενέργειες, δηλαδή της απομείωσης () που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες αντλούν ρευστότητα από τον ELA, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ως απίθανη μια τέτοια απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν ισοδύναμη με την πυροδότηση «πυρηνικής ς».

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο τράγκι. Μετά τη συνάντηση, πηγές της ΕΚΤ έκαναν τη λακωνική δήλωση ότι εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. τράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». Σε ανάρτησή του στο , λίγο αργότερα, πρόσθεσε και τη «συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει στάση αναμονής αποφεύγοντας δραστικές κινήσεις. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για σήμερα:
• Η ΕΚΤ να ακολουθήσει την τακτική των τελευταίων τριών μηνών επεκτείνοντας το όριο για τον ELA, δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Θεωρείται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο.

• Η ΕΚΤ να κρίνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος και να προχωρήσει στην αύξηση της απομείωσης («κούρεμα») που επιβάλλει στις εγγυήσεις από περίπου 23% (κατά μέσο όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%. Μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε άμεσα στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

• Το τρίτο, και απίθανο με τα έως τώρα δεδομένα σενάριο, είναι η ΕΚΤ να κρίνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, δίνοντας το «πράσινο » στις ελληνικές τράπεζες να σουν επιπλέον των 10 δισ. έντοκα γραμμ του Δημοσίου, εντός του ορίου των 15 δισ. . Ετσι θα αντιμετωπίζονταν το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου έως ότου πραγματοποιηθούν εκταμιεύσεις κεφαλαίων στο πλαίσιο ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση