Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα
Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Συνεδρίαση ΕΚΤ με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πραγματοποιείται η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ().

Αν και έχουν ενταθεί οι πιέσεις για δραστικές ενέργειες, δηλαδή της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες αντλούν από τον , οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ως απίθανη μια τέτοια απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν ισοδύναμη με την πυροδότηση «πυρηνικής βόμβας».

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση, της ΕΚΤ έκαναν τη λακωνική δήλωση ότι εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». Σε ανάρτησή του στο , λίγο αργότερα, πρόσθεσε και τη «συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει στάση αναμονής αποφεύγοντας δραστικές κινήσεις. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για σήμερα:
• Η ΕΚΤ να ακολουθήσει την τακτική των τελευταίων τριών μηνών επεκτείνοντας το όριο για τον ELA, δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Θεωρείται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο.

• Η ΕΚΤ να κρίνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος και να προχωρήσει στην της απομείωσης («») που επιβάλλει στις εγγυήσεις από περίπου 23% (κατά μέσο όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%. Μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε άμεσα στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

• Το τρίτο, και απίθανο με τα έως τώρα σενάριο, είναι η ΕΚΤ να κρίνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, δίνοντας το « φως» στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν επιπλέον των 10 δισ. έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εντός του ορίου των 15 δισ. ευρώ. Ετσι θα αντιμετωπίζονταν το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου έως ότου πραγματοποιηθούν εκταμιεύσεις κεφαλαίων στο πλαίσιο ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση