Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σημεία “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές
Σημεία “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Σημεία “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Το «πράσινο φως» για μια δόση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους όσο το δυνατόν σαφέστερο επιδιώκει η ελληνική πλευρά από την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), που θα προετοιμάσει τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ωστόσο, ακόμη κι αν σήμερα, όπως αναμένεται, το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί από τη , ο Ελληνας εκπρόσωπος στο EWG Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει λόγους να αγωνιά τη Δευτέρα το απόγευμα τόσο για το θέμα της δόσης, όσο και για το θέμα του χρέους.

Το EWG θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι ύστερα και από το πολυνομοσχέδιο η Αθήνα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης. Ομως υπάρχουν ακόμη κάποια «γκρίζα» σημεία, τα οποία θα επέτρεπαν σε κάποια κράτη-μέλη να εγείρουν :

  1. «Κόφτης»: Η κυβέρνηση προχώρησε στην τροπολογίας, με την οποία νομοθετείται ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Επίσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν απάντησαν ποτέ αν συμφωνούν ή όχι όταν η ελληνική πλευρά τούς έστειλε την τελική διάταξη. Αυτή την απουσία αντίδρασης, η Αθήνα την ερμήνευσε ως σιωπηρή έγκριση και προχώρησε στην κατάθεσή της στη .

Η τροπολογία για τον «κόφτη» προβλέπει ότι αν διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, σε πρώτη φάση ο υπουργός Οικονομικών θα προσδιορίζει τα μέτρα διόρθωσής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι σαφή και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο εκάστοτε Ελληνας υπουργός θα λάβει αποφάσεις για παρεμβάσεις που θα καλύπτουν τα «».

Σε δεύτερη φάση, αν έως τις 31 Μαΐου δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα εφαρμογής των μέτρων που θα αποφασίζει ο υπουργός, θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός περικοπών και θα επιβάλλει οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις του κράτους (πλην αυτών που εξαιρούνται, βάσει της διάταξης). ΝΤ θεωρεί ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζονται όλες οι κρατικές με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, θα έπρεπε να καταγράφονται οι δαπάνες που θα περικόπτονται κατά προτεραιότητα.

Τρίτο σημείο κριτικής του ΔΝΤ είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οπως αναφέρουν στελέχη των δανειστών, ο μηχανισμός από μόνος του δεν μπορεί να «αγγίξει» τους μισθούς και τις συντάξεις, χωρίς αλλαγή στους νόμους της εισοδηματικής πολιτικής και του ασφαλιστικού. Συνεπώς, η απαίτηση των θεσμών δεν ικανοποιείται από την τροπολογία για τον μηχανισμό. Η κυβέρνηση φοβάται ότι εάν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να «μαλακώσουν» το ΔΝΤ, τότε αυτό που εξελήφθη ως σιωπηρή έγκριση μπορεί να μετατραπεί σε ηχηρή απόρριψη και να ζητήσουν αλλαγές στον «κόφτη», ο οποίος, εν τω μεταξύ, θα έχει ψηφιστεί.

  1. «Κόκκινα» δάνεια: Στις ρυθμίσεις που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα για την πώληση των «κόκκινων» δανείων έχουν εξαιρεθεί τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Η αναφορά αυτή προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Η στάση τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο και του ΔΝΤ για το θέμα της απελευθέρωσης της πώλησης των «κόκκινων» δανείων ήταν αρκετά σαφής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αφορούσε στην απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι κρατών-μελών να θέσουν και αυτό το θέμα στο EWG.
  2. Αλλες τροποποιήσεις: Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο πολυνομοσχέδιο, μέσω της προώθησης τροπολογιών, είναι ένα ακόμα θέμα που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Για παράδειγμα, οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας για το ΕΚΑΣ –μετά τις στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα– ενδεχομένως να προκαλέσουν .

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, η κυβέρνηση φοβάται δύο πράγματα. Από τη μια να υπάρξει απόλυτο αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα τυχόν επιπλοκές και στην έγκριση της καταβολής της δόσης από κάποια κοινοβούλια.

πηγή:
kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση