Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε κατάσταση συναγερμού οι τράπεζες
Σε κατάσταση συναγερμού οι τράπεζες

Σε κατάσταση συναγερμού οι τράπεζες

Σε πλήρη καταστολή βρίσκεται η τραπεζική δεχόμενη πολλαπλές πιέσεις. Με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 128 δισ. -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, τα μη εξυπηρετούμενα να έχουν εκτοξευτεί στα 80 δισ. - που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, και τις χορηγήσεις νέων δανείων να έχουν, πρακτικά, μηδενιστεί τον Μάιο, οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα, το 2009, της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών του κλάδου που σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το… 97%. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις της προς το ΔΝΤ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, υποχώρησε κατά 13,96%, της Eurobank κατά 12,24%, της ς κατά 10,57% ενώ κατά 9,61% υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα επίπεδα του Απριλίου του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η νέα πολιτική περιπέτεια για τη χώρα, μέχρι τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 36 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών από τον Μάιο και μετά οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται τα αιτήματα πελατών για νέα . Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, τονίζουν, έχει παραλύσει την και την ψυχολογία των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο η καθαρή ροή δανείων προς επιχειρήσεις και διαμορφώθηκε σε -542 εκατ. ευρώ (δηλαδή οι απο παλαιότερων δανείων ήταν μεγαλύτερες από τις χορηγήσεις νέων) και τον περασμένο Μάρτιο στα -639 εκατ. ευρώ, ανατρέποντας τη θετική εικόνα που είχε σχηματιστεί στις αρχές του χρόνου. Το περασμένο Ιανουάριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν -95 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο διάστημα η καθαρή ροή ήταν θετική κατά 75 εκατ. ευρώ! Ειδικά προς τις επιχειρήσεις, στο πρώτο δίμηνο, η καθαρή ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 750 εκατ. ευρώ!

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση