Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σε ελληνικά χέρια γερμανικός στόλος 14 πλοίων
Σε ελληνικά χέρια γερμανικός στόλος 14 πλοίων

Σε ελληνικά χέρια γερμανικός στόλος 14 πλοίων

To εύρος της ποιοτικής διαφοράς μεταξύ ελληνικής και γερμανικής ναυτιλίας αναδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο από τη συμφωνία πώλησης 14 ποντοπόρων πλοίων από οφειλέτες της γερμανικής τράπεζας HSH Nordbank AG στον όμιλο Navios, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου.

Και μαζί με αυτήν τη ποιοτική διαφορά αποκαλύπτεται και ένας από τους λόγους των αλλεπάλληλων επιθέσεων γερμανικών μέσων ενημέρωσης στον ελληνικό εφοπλισμό περί δήθεν ευνοϊκής μεταχείρισης από την Αθήνα. Αυτό σημειώνουν ναυτιλιακοί κύκλοι, αλλά και Ελληνες τραπεζίτες που ασχολούνται με την ποντοπόρο.

Το γεγονός ότι Ελληνες αγοράζουν μεγάλα κομμάτια του κάποτε κραταιού γερμανικού στόλου εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και άλλων τύπων σκαφών, δεν ηχεί καλά στη γερμανική κοινή γνώμη. Οι Γερμανοί μικροκαταθέτες, που έχασαν τις οικονομίες τους στη γερμανική ναυτιλιακή κρίση, αδυνατούν να αντιληφθούν πως πολλά γερμανικά ναυτιλιακά οχήματα καταστράφηκαν, προκαλώντας τεράστιες ζημίες σε αυτούς και στις γερμανικές τράπεζες την ώρα που η ελληνόκτητη ναυτιλία συνεχίζει να γιγαντώνεται.

Η όλη υπόθεση έχει τις ρίζες της στη γερμανική πολιτική κινήτρων της προηγούμενης δεκαετίας, που στόχο είχε τη πλειοψηφικών μεριδίων στον παγκόσμιο στόλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η Γερμανία παρείχε εκτενείς φοροαπαλλαγές σε επενδυτές που συχνά ήταν μικροκαταθέτες μέσα από το σύστημα των KG Funds, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλη η της ανάπτυξης του στόλου της. Απλοί καταθέτες έτυχαν ευνοϊκότατης φορολογικής μεταχείρισης επενδύοντας τα κεφάλαιά τους σε αυτά τα σχήματα, τα οποία χρηματοδοτούσαν, μαζί με τράπεζες, την του γερμανικού στόλου. Η διαχείριση των πλοίων γινόταν μεν από επαγγελματίες, αλλά όχι από επιχειρηματίες με ίδια συμφέροντα στην επιβίωση των ναυτιλιακών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Και χωρίς, βεβαίως, την ιστορία και την εμπειρία ή την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτικών και τραπεζικών κεφαλαίων που απολαμβάνουν Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου.

Κατά πολλούς αναλυτές, οι Γερμανοί έπεσαν θύμα της ίδιας τους της πολιτικής. Αν και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα επιχείρησε αρχικά να διατηρήσει τον έλεγχο των distressed πλοίων υπό γερμανικό έλεγχο, η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια, που μόνον μια ιδιωτική παγκόσμια δύναμη είχε το εκτόπισμα να απορροφήσει τέτοιους αριθμούς πλοίων. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ελληνόκτητο ποντοπόρο ναυτιλία.

«Οι Γερμανοί γκρινιάζουν συνέχεια ότι πρέπει να πληρώσουν τα της Ελλάδας και εμφανίζονται τιμητές της δημοσιονομικής ορθότητας, αλλά η κρίση της ναυτιλίας τους και η απειλή που αυτή συνθέτει για τη γερμανική οικονομία, η οποία ανέρχεται σε δεκάδες δισ. δολ. επισφαλών δανείων και ζημίες σε ναυτιλιακές, υπενθυμίζει ότι και οι γερμανικές τράπεζες και πολιτικοί πρέπει να λογοδοτήσουν επίσης», έγραφαν ήδη από το 2013 οι New York Times. «Αντ’ αυτού προτιμήθηκαν επικοινωνιακές επιθέσεις κατά του ελληνικού εφοπλισμού μέσα από ανυπόστατα και λαϊκίστικα δημοσιεύματα, με προφανή ιδιοτελή κίνητρα», σημειώνουν οι επαΐον.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μνήμη Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου - https://t.co/029Gw2OSvG -

  • Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης #ΑιμιλιανόςΚαζαντζίδης - https://t.co/rhTIZHncYd -

  • Τρία νέα έργα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Αλμυρός - https://t.co/NDozQyXZ1c -

"Αλιεύοντας" την είδηση