Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Ευρωπαίοι
Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Ευρωπαίοι

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Ευρωπαίοι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΟΚΡΙΣΗ

Ποτέ στους τέσσερις μήνες της διαπραγμάτευσης αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι πλέον μετράμε μέρες, λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού, για να κλείσει ή όχι αυτή η συμφωνία.

Την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά η έθεσε ένα σαφές χρονικό όριο, όχι απαραίτητα τελεσίγραφο, αλλά μία καταληκτική ημερομηνία, την επόμενη Πέμπτη, οπότε, για πρακτικούς λόγους, πρέπει να έχει γίνει η συμφωνία. Στη συνεδρίαση του Εuroworking Group τονίστηκε ότι αν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία, δεν θα είναι δυνατή και η εκταμίευση δόσης μέσα στον Ιούνιο, κάτι που βασικά συνεπάγεται χρεοκοπία της χώρας, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο Βερολίνο είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει προχωρήσει ουσιαστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενόψει αυτής της συνάντησης. Αλλά και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, στη Δρέσδη της Γερμανίας, παρ' όλο που η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα των συζητήσεων, απασχόλησε τα πηγαδάκια των συμμετεχόντων, ενώ του ΔΝΤ έθεσαν για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ενας από τους συμμετέχοντες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS την Παρασκευή εξέφρασε κάτι που μάλλον πιστεύει μια ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, ότι δηλαδή «πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα». Ο ίδιος, ωστόσο, προσέθετε ότι «η είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση», με την Ελλάδα να μη θέτει σε κίνδυνο το οικοδόμημα του όπως έκανε κάποτε.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν βασικά δύο σενάρια για την επόμενη μέρα: α) να μην κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Ιούνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τη δυνατότητά της να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή β) να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες και η Ελλάδα να ζητήσει παράταση ώστε να υπάρχει να διαπραγματευθεί τη μεγάλη συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Αλλά και στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» από μία σειρά ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, ώστε να μπορέσει και η μεγάλη συμφωνία, που θα απαιτήσει όπως φαίνεται καινούργια κεφάλαια, να πάρει και αυτή με τη σειρά της τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυτό που έγινε πιο ξεκάθαρο από οποιαδήποτε άλλη φορά στους τέσσερις μήνες της νέας κυβέρνησης είναι η διαφορετική εικόνα που έχει –ή καλύτερα θέλει να προβάλει ότι έχει– η Αθήνα, σε σχέση με την «άλλη πλευρά» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που άκουγε τις του εκπροσώπου της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, ο οποίος έλεγε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία την , προσπαθούσε να καταλάβει από πού αντλεί αυτήν την αισιοδοξία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών εκτιμήσεων, πάντως, έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά τη διαρροή non paper από το Μέγαρο που ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να γράφεται, μέσα σε μερικές ώρες οι βασικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις μέχρι τον πρόεδρο του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και τον κ. Σόιμπλε, διέψευδαν κάτι τέτοιο. Ολοι έλεγαν πάνω-κάτω το ίδιο: η Αθήνα πρέπει να καταβάλει πραγματικά μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει.

Πηγές των Βρυξελλών, πάντως, συνεχίζουν να λένε για ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις πέσουν στο κενό, καθώς ο πλέον τελειώνει.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση