Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο θα κριθεί τον Μάιο του 2018
Το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο θα κριθεί τον Μάιο του 2018

Το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο θα κριθεί τον Μάιο του 2018

Την εφαρμογή νωρίτερα –συγκεκριμένα από το 2019 αντί το 2020– του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Κρίσιμος μήνας είναι ο Μάιος του 2018, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη , που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από το 2019 με 650 ο καθένας ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογιστούν και οι περικοπές συντάξεων, χάνουν 3 συντάξεις).

Η έκπτωση φόρου μετά το «κούρεμα» των 650 ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:

• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.

• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.

• Για με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου από 2. ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Στο μεταξύ για τον Μάρτιο του 2018 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε να τις εξισώσει με τις πραγματικές τιμές πώλησης.

Οπως φαίνεται, οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα για μετάθεση των αλλαγών αλλά δεν φαίνεται να πείθονται από το σχέδιο που τους παρουσίασαν με τη σύσταση των 75 τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υπολόγιζαν τις 10.000 νέες τιμές ζώνης.

Η νέα προθεσμία θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν από 1-1-2018. Αυτό σημαίνει ότι ή θα αυξηθούν οι συντελεστές προκειμένου το εισπρακτέο να μην είναι μικρότερο των 2,65 δισ. ευρώ ή θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τις επιβαρύνσεις να μεταφέρονται στις μεσαίες και υψηλές ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα συστήσει τις 75 επιτροπές, που είχε ανακοινώσει, αλλά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα έστω και λιγοστά στοιχεία των αγοραπωλησιών ακινήτων που έχουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι 10.000 νέες τιμές ζώνης θα προκύψουν από το πληροφοριακό σύστημα και την εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου, δηλαδή ενός αλγόριθμου. Ηδη, σε βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογράφους, και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και –κατά συνέπεια– υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων.

Οι συν από αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από τις και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το σύστημα  εποπτεύεται από ομάδα εργασίας και υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ουίλιαμ Μακλάσκεϊ που έστειλαν οι δανειστές για τεχνική βοήθεια.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι πράξεις είναι ελάχιστες, ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία καθορισμού τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια με το παραπάνω σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ ακόμα δυσκολότερη είναι η παρακολούθηση της αγοράς με στόχο να τροφοδοτείται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιθυμεί να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις αξίες των ακινήτων.

 

Πηγή: k
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση