Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Ψαλίδι» έως 25% σε 900.000 κύριες συντάξεις
«Ψαλίδι» έως 25% σε 900.000 κύριες συντάξεις

«Ψαλίδι» έως 25% σε 900.000 κύριες συντάξεις

Ασκήσεις επί χάρτου για «μαχαίρι» στις κύριες και, εφόσον χρειαστεί, στις συντάξεις τουλάχιστον 900.000 ήδη συνταξιούχων, «κόφτη» πέριξ του 20% με 25%, προκειμένου να αποφευχθούν οι ακραίες περικοπές της τάξης του 35% με 40%, και «πάγωμα» των αυξήσεων στις νέες συντάξεις, πραγματοποιούν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Ο λογαριασμός θα αποφασιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, όταν αυτά επιστρέψουν στην . Αυτό που θα κρίνει άλλωστε και το οριστικό μοντέλο των επώδυνων περικοπών είναι η επίτευξη του στόχου για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη θεσμοθέτηση ενός ανώτατου ορίου στις μειώσεις έγινε κατ' αρχήν αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενώ και το Διεθνές ομισματικό Ταμείο δεν εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ένα μεικτό σύστημα περικοπών, με την εμπλοκή και των επικουρικών συντάξεων εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο από τις κύριες. Βέβαια, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική να μη μειώνεται πάνω από 20% ή 25%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί από το καλοκαίρι του 2016, ενώ αν χρειαστεί θα προβλεφθεί και «πάγωμα» των νέων συντάξεων, ανεξάρτητα από την του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Αναλυτικά, οι μειώσεις αφορούν όσους βρεθούν να εισπράττουν προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξή τους. Απλώς, επιδιώκεται να υπάρξει μια «οροφή» στις μειώσεις, ώστε να προστατευθούν συνταξιούχοι που σε αντίθετη περίπτωση θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να  μειώνονται έως και κατά 39%.

Εάν για παράδειγμα κλειδώσει το σενάριο που θέλει τις περικοπές να μην ξεπερνούν το 25%, όλοι οι συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές στις προσωπικές τους διαφορές κατά 25% και κατά συνέπεια κάποιοι θα χάσουν το σύνολο των προσωπικών διαφορών και κάποιοι ένα τμήμα. Ετσι, θα περιοριστούν οι περικοπές των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, ενώ δεν θα γλιτώσουν και όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με βάση το κεντρικό σενάριο του υπουργείου Εργασίας, εξοικονομούνται περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ήτοι 0,9% του ΑΕΠ.

Στη δεύτερη γραμμή των περικοπών, βρίσκονται οι προσωπικές διαφορές στις επικουρικές συντάξεις περίπου 60.000 συνταξιούχων που, έπειτα από τις μειώσεις του καλοκαιριού, γλίτωσαν από το «μαχαίρι», γιατί λαμβάνουν αθροιστικά κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω από 1.300 ευρώ. Το υπερεπικουρικό ΑΕΠ έχει ήδη υπολογίσει τις προσωπικές διαφορές των περίπου 60.000 συνταξιούχων που δεν υπέστησαν μειώσεις το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες ανέρχονται σε 12,5 εκατ. ευρώ τον μήνα (150 εκατ. ευρώ τον χρόνο) και αφορούν κυρίως συνταξιούχους του πρώην ΑΜ (μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα), του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) και του ΤΕΑΥΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες).

Η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει στον σχεδιασμό και σενάριο για «πάγωμα» των αυξήσεων στις νέες συντάξεις από όπου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το απαιτούμενοι 0,05% του ΑΕΠ για να κλείσει ο λογαριασμός του 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση