Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά η συζήτηση για το χρέος
Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά η συζήτηση για το χρέος

Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά η συζήτηση για το χρέος

Για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων πρέπει πρώτα η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους θεσμούς επιβεβαιώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει προσπάθειες για να λειάνει τις δύσκολες γωνίες της συμφωνίας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιβεβαιώνει την πληροφορία της «Κ» ότι τη Δευτέρα επικοινώνησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς τους θεσμούς τη Δευτέρα το βράδυ, ζητώντας κάποιες στους συμφωνημένους τομείς της προηγούμενης εβδομάδας και κάποια περαιτέρω ελαστικότητα. Η περαιτέρω ελαστικότητα που ζητάει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή και τα περιθώρια για ελιγμούς πολύ στενά.
Την επιστολή, όμως, που περιμένουν ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες είναι αυτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό . Τσίπρα, που θα δίνει το «πράσινο φως» στα συμφωνηθέντα από τις που έγιναν στις Βρυξέλλες ώστε να συνεχίσουν οι συζητήσεις.

Όπως έχει το χρονοδιάγραμμα –και αν δεν υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική αλλαγή– η ελληνική κυβέρνηση στέλνει το «ΟΚ» για όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και από τέλος της εβδομάδας ή πιο πιθανό τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα για να κλείσουν και τα υπόλοιπα ανοιχτά , βασικά στον τομέα της ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό αυτά που υπολείπονται στον τομέα των εργασιακών.

Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup (staff level agreement) –αυτό της Μάλτας στις 7 Απριλίου– αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Αυτή η συμφωνία σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ξεκινήσουν και οι των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από το ευρωπαϊκό, δηλαδή να λήγει και αυτό το καλοκαίρι του 2018.

Ενδιάμεσα από τα δύο Eurogroup θα πρέπει να γίνει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αλλά και η ψήφισή τους.

Αν δεν έχουν γίνει τα παραπάνω βήματα, δεν θα μπορέσει να ανοίξει συζήτηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Συγχρόνως, όπως εξηγούσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όσο καθυστερεί η αξιολόγηση να κλείσει, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο δίνεται στο ΔΝΤ να ανεβάζει τον πήχυ και να προσθέτει πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος μετράει υπέρ του Ταμείου και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι με την ανάγκη για ρευστότητα να είναι τεράστια, η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας θα γίνεται όλο και μικρότερη και του Ταμείου όλο και μεγαλύτερη.

Στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αναμένονται να συνεχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «κανένας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Ουάσιγκτον, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Μαΐου», το οποίο αναμένεται να διαρκέσει ώρες και να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κυριών, της Κ. Λαγκάρντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου . Μέρκελ, ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν τώρα θα είναι αρκετά για να πάρουν το «πράσινο φως» από το Ταμείο και τίποτα παραπάνω αλλά και ότι θα γίνει μεγαλύτερη συζήτηση και θα ληφθούν πιο σημαντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό μετά τις γερμανικές .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση