Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου
Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου

Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου

Κοινή συνάντηση με τη ερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον άλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει στη Ρίγα της Λεττονίας ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι αργά χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την οποία επιθυμεί η Αθήνα και, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το επιτελείο του Μαξίμου, θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς πρόκειται για Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Γειτονίας, και αναμένεται να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο κ. Βαρουφάκης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι εάν η Αθήνα βρεθεί στο δίλημμα της πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου () στις 5 Ιουνίου ή τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα, θα επιλέξει το δεύτερο. Μιλώντας στο Channel 4, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι εάν μπορούμε να πληρώσουμε το Ταμείο και τους μισθούς και τις συντάξεις, τότε θα το πράξουμε. Αν όχι, τότε θα βάλουμε σε προτεραιότητα τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περί τα 300 εκατ. ευρώ στο και αυτή είναι η του Ιουνίου προς το Ταμείο για τον επόμενο μήνα. Συνολικά, τον Ιούνιο θα πρέπει να καταβληθεί 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η χώρα δεν έχει στη διάθεσή της τα 300 εκατ. ευρώ για τις 5 Ιουνίου.

Για διεκδίκηση συμφωνίας και λύσης εντός της Ευρωζώνης έκανε εξάλλου λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης (MEGA). Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η 13η μέσα στο τρέχον έτος. «Αν καταφέρουμε να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, εμείς έχουμε στόχο να υπερβούμε το όριο του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα μπορέσει να δώσει χρήματα και για τη 13η και για την κατάργηση του . Στόχος μας είναι ο να καταργηθεί και να εφαρμοσθεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ, αν ισχύσει, θα υπολογισθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες», επισήμανε, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, χρονική μετάθεση κατά τουλάχιστον ένα έτος δύο βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η συζήτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν αφορά την κατάργησή της, καθώς, όπως είπε, «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν εφαρμόσθηκε και θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα την αναστέλλει».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση