Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης με γενικόλογη πρόταση
Προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης με γενικόλογη πρόταση

Προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης με γενικόλογη πρόταση

Προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης με μία γενικόλογη πρόταση, που έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τελευταία πρόταση των θεσμών, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές διαφορές, συνιστά η πρόταση της Αθήνας, που εστάλη χθες το βράδυ. Βασική στόχευση της Αθήνας είναι να δείξει ότι παρά την εκπνοή του προηγούμενου προγράμματος, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο δεν ήταν θετικές. Η πρόταση δεν είναι αρκετή, υποστηρίζουν ευρωπαϊκές . Η Αθήνα μιλάει για ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι που πιά για μία χώρα που απλώς χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά για μια χώρα που χρειάζεται ένα νέο διετές ύψους 30 δισ., έχει χρεοκοπήσει σε σχέση με το δάνειό της προς το ΔΤ κι έχει κλειστές τράπεζες. Οι ίδιες τονίζουν ότι η νέα ελληνική πρόταση πηγαίνει, μάλιστα, αρκετά βήματα πίσω απο αυτά που είχαν προτείνει οι . Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις και γι' αυτό τον λόγο, οι προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup είναι πολύ χαμηλές.

Σόιμπλε: Ακατανόητη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια. Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, τόνισε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες. Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ.

Η επιστολή

Με την δισέλιδη επιστολή η Αθήνα φαίνεται ότι μπορεί να αποδεχτεί όλες τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον ΦΠΑ, με μία μικρή αλλαγή, την διατήρηση της ειδικής έκπτωσης 30% στα ελληνικά νησιά.

Επίσης, ο αναφέρει στην επιστολή του ότι η προσαρμογή σε ό,τι αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 θα αρχίσει από τον Οκτώβριο. Επίσης ο ζητά να εξαλειφθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 σε αντίθεση με το αίτημα των δανειστών αυτό να γίνει έως το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στη συζήτηση υπάρχει και το θέμα της νέας ς του χρέους. Στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι θα υπάρχει αναφορά και ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν από τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο ζητά να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, να ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις να ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015. Τέλος μεταξύ των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς  είναι η μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές καθώς και το να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση