Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πληρωμές μέσω ίντερνετ για να προλάβουν το «κούρεμα»
Πληρωμές μέσω ίντερνετ για να προλάβουν το «κούρεμα»

Πληρωμές μέσω ίντερνετ για να προλάβουν το «κούρεμα»

Με πληρωμές φόρων, δανείων, μισθών, ανοιχτών λογαριασμών πελατών, αλλά και σπάσιμο των καταθετικών λογαριασμών σε μικρότερους, απάντησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων, που κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες.

Με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ πήραν φωτιά, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει και, μέσω της οδού αυτής, κατέφυγε σε κινήσεις τακτοποίησης οφειλών. Αντίστοιχα αντέδρασαν και τα φυσικά πρόσωπα, που ανέσυραν από τα συρτάρια τους ξεχασμέ κωδικούς e-banking και προχώρησαν σε ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών λογαριασμών τους.

Ο φόβος του κουρέματος των καταθέσεων ήταν αυτός που κινητοποίησε τα αντανακλαστικά τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων για εξόφληση φόρων, αλλά και δανείων, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν απο των καταθέσεών τους.

Μισθωτοί, και επιχειρηματίες επέλεξαν να εξοφλήσουν τις τους για να προστατεύσουν με έναν έμμεσο τρόπο τις καταθέσεις τους, καθώς εκτίμησαν ότι, σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων, οι από δάνεια θα τους έμεναν στο ακέραιο. Αρκετοί επίσης ήταν εκείνοι που έσπασαν ποσά που ήταν τοποθετημένα σε έναν λογαριασμό, σε δύο ή περισσότερους, στην ίδια ή σε άλλες τράπεζες.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, εκτός από την εξόφληση δανείων, πολλοί ήταν εκείνοι που έκλεισαν ανοιχτούς λογαριασμούς με προμηθευτές ή πελάτες, ενώ κάποιες άλλες έσπευσαν ακόμη και να προκαταβάλουν σε μισθοδοτικούς λογαριασμούς εργαζομένων, προεξοφλώντας τους μισθούς των επόμενων μηνών (!).

Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιουνίου, και μάλιστα εφάπαξ, ενώ πολλές ήταν και αυτές που πλήρωσαν σε μία δόση τον φόρο εισοδήματος.

Δεκαπέντε μέρες πριν από τη λήξη της παράτασης υποβολής των δηλώσεων για τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες, και κυρίως οι μεγαλύτερες μέσω e-banking, πλήρωσαν τον σχετικό φόρο που τους αναλογεί.

Από την πλευρά τους, τα φυσικά πρόσωπα έχουν αρχίσει την υποβολή των δηλώσεων, δεδομένου ότι η λήγει στις 27 Ιουνίου.

Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 2,6 εκατ. φορολογικές και απομένουν 3,4 εκατ. για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν του φόρους και στο γκισέ της εφορίας.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση