Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πλεονασματικός το 2020 ο κοινωνικός προϋπολογισμός
Πλεονασματικός το 2020 ο κοινωνικός προϋπολογισμός

Πλεονασματικός το 2020 ο κοινωνικός προϋπολογισμός

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε 1,84 δισ. εκτιμά το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ, του και του ΟΠΕΚΑ το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, όπως κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σε αυτό, έχουν ενσωματωθεί μάλιστα τόσο το κόστος της παροχής που ονομάστηκε «13η » από την προηγούμενη κυβέρνηση (εκτιμήθηκε σε 971 εκατ. για το 2019) όσο και τα 123 εκατ. για το επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από τις αρχές του νέου έτους. Από τον Ιούλιο του νέου έτους, θα εφαρμοστεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα, που σύμφωνα με το προσχέδιο κοστολογείται σε 123 εκατ. ευρώ. Δεν έχει βέβαια υπολογιστεί το πιθανό κόστος που θα επιφέρει στα δημόσια οικονομικά αφενός η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Ούτε βέβαια το κόστος μιας πιθανής καταβολής αναδρομικών ποσών, προς τα 2,5 εκατ. συνταξιούχους, για τις αντισυνταγματικές περικοπές του παρελθόντος.

Αναλυτικά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογισμού (ΕΦΚΑ, , ΟΑΕΔ, , ΟΠΕΚΑ και ) παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019, κατά 174 εκατ. ευρώ. Τα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 106 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα παρουσιάσουν μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη  κατά 211 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξημένες κατά εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι κοινωνικές παροχές σε είδος.

Για το 2019 το πλεόνασμα του κοινωνικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού 2019 και θα διαμορφωθεί στο +1,66 δισ. ευρώ. Τα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 1,522 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών, κατά 386 εκατ. ευρώ, αφετέρου στην αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 1,074 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιχορήγησης προς τα για την καταβολή της «13ης σύνταξης».

Αντίστοιχα, η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 719 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταβολή της «13ης σύνταξης». Να σημειωθεί ότι, για το 2019, καταγράφεται μια ανακατανομή πιστώσεων ύψους 317 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/DIb9ZDTZPE -

  • Τελευταίος ύπνος για 25χρονο στο Βόλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/zUjCfM8Q51 -

  • Στο Νοσοκομείο 4 άτομα μετά από #τροχαίο στον περιφερειακό #τροχαίο - https://t.co/PDDmRA6Eww -

"Αλιεύοντας" την είδηση