Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Περικοπές 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020 φέρνουν τους θεσμούς στην Αθήνα
Περικοπές 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020 φέρνουν τους θεσμούς στην Αθήνα

Περικοπές 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020 φέρνουν τους θεσμούς στην Αθήνα

ΜΑΛΤΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Κρπούς πέδωσε η πρωινή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον και τους επικεφαλής των θεσμών.

Δύο Ευρωπαίοι που μίλησαν στην «Κ» επιβεβαίωσαν τις αρχικές πληροφορίες για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ενώ δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από το ΔΝΤ.

 Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πήγες, η συμφωνία με την οποία θα επιστρέψουν οι κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.

Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Συγχρόνως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα».

Η σημερινή πρωινή έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το που στόχο είχε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Το κλίμα είχε βαρύνει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες καθώς το ΔΝΤ άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Ταμείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούνται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, η Γερμανία θέλει να είναι όλοι οι σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως υποδεικνύει εμμέσως υιοθέτηση των θέσεων του Ταμείου.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση