Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πενταμερής συνάντηση ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βουλγαρία, Σερβία, Ισραήλ
Πενταμερής συνάντηση ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βουλγαρία, Σερβία, Ισραήλ

Πενταμερής συνάντηση ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βουλγαρία, Σερβία, Ισραήλ

Σε ιδιαίτερα θερμό πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συζήτησε με τους ομολόγους, τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, τον υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic και τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.

Όλες οι πλευρές συμμερίζονται κοινούς στόχους:
• Ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή
• Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας
• Περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών
• Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής
αγοράς

Στη βάση αυτή συζητήθηκαν βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.

Τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν τη σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.
Μια δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας αποτελεί το LNG και η καλύτερη αξιοποίησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση