Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Παρέμβαση Δ. Μάρδα σε εισήγηση της Χρ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
Παρέμβαση  Δ. Μάρδα σε εισήγηση της Χρ. Λαγκάρντ  στην Ουάσιγκτον

Παρέμβαση Δ. Μάρδα σε εισήγηση της Χρ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

 

O  Δημήτρης Μάρδας εκπροσώπησε το Ελληνικό στην «Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Κοινοβουλευτικού Δικτύου», που έλαβε χώρα στις 16 και 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Η διάσκεψη οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο () και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, οργανώθηκε ειδική συνεδρία με εισηγητές την Χρ. , γενική δ/τρια του και τον Τ. Γ. Κιμ, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κα  σημείωσε, εκτός των άλλων, ότι το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 έως σήμερα!

Σε παρέμβαση του μετά την της κας  Λαγκάρντ ο κ. Μάρδας επισήμανε τα εξής: “Έχοντας υπόψη τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της ς λιτότητας που προτείνει το ΔΝΤ στα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών και του κρατικού προϋπολογισμού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα άλλο μείγμα ς, που θα συνδύαζε τρεις βασικές πολιτικές:  Διαρθρωτικά μέτρα με μια ήπια πολιτική λιτότητας (στη βραχυχρόνια περίοδο) και αυτά σε συνδυασμό με μια επιλεκτική και προσωρινή πολιτική προστασίας της εγχώριας οικονομίας του υπερχρεωμένου κράτους.

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα περιόριζε από τη μια πλευρά τις , ενώ μέσω της προσωρινής προστασίας της εγχώριας παραγωγής θα συνέβαλε στην ανάταση της οικονομίας και κατ' επέκταση στην αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Από την άλλη μια ήπια πολιτική λιτότητας σε συνδυασμό με την πολιτική προστασίας θα μείωνε τις κοινωνικές εντάσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την έξοδο του ανθρωπίνου κεφαλαίου των υπερχρεωμένων χωρών”.

Παρεμβάσεις έκανε επίσης ο κ. Μάρδας σε άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με αντικείμενο την φοροδιαφυγή-φορολογικούς παραδείσους, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους και την .

Στο τελευταίο θέμα σημείωσε τους περιορισμούς διεθνώς που εμποδίζουν την θεραπεία του προβλήματος, δίνοντας έμφαση στον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, οι οποίοι κινούν τα νήματα της διαμόρφωσης των νομοθεσιών των κρατών.

"Αλιεύοντας" την είδηση