Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για την ανάγκη τροποποίησης των όρων του e-λιανικό
Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για την ανάγκη τροποποίησης των όρων του e-λιανικό

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για την ανάγκη τροποποίησης των όρων του e-λιανικό

 «Στήριξη των επιχειρήσεων για δημιουργία eshop, όχι μόνο θεωρίες για ψηφιακό μετασχηματισμό»

 Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης αλλαγής στην προδημοσίευση της Δράσης «e-λιανικό» προτού ανακοινωθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος και διαβίβασε σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων . (ΟΕΒΕΜ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αναφορά, ο όρος να έχουν κύρια δραστηριότητα το λιανεμπόριο οι προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αποκλείει εκείνες που έχουν κύριο ΚΑΔ χονδρικού εμπορίου και τις με οποιοδήποτε διαφορετικό ΚΑΔ που έχουν όμως δευτερεύον ΚΑΔ λιανικού εμπορίου.

Στη συνέχεια, ο όρος διατήρησης φυσικού καταστήματος λιανικής πώλησης ειδών αφήνει εκτός επιχειρήσεις που προσφέρουν επιχειρήσεις και παράλληλα κάνουν , αλλά δεν χαρακτηρίζονται με τον όρο φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που προσφέρουν και είδη λιανικής πώλησης μαζί με τις υπηρεσίες τους.

Η αναστολή της λειτουργίας για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από τις 18.03.2020 και εφεξής έχει ως συνέπεια να στερούνται τη δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα τα μικρά μάρκετ της γειτονιάς, τα ζαχαροπλαστεία, τα καταστήματα κατασκευής και πώλησης επίπλων που βρίσκονται αντι με τον ανταγωνισμό των μεγάλων σουπερμάρκετ και αλυσίδων που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Εκτός μένουν ακόμα τα καταστήματα με είδη περιπτέρου.

Προβληματικός είναι επιπλέον και ο όρος που αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος και ορίζει ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού. Εύλογα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αναρωτιούνται πώς θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση τη στιγμή που δε γίνεται να αγοραστεί ο νέος εξοπλισμός.

Τέλος, όπως έχει επισημάνει και σε άλλη κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το ζήτημα ο , μείζον θέμα είναι η προϋπόθεση ολοκλήρωσης της δημιουργίας ή αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος την περίοδο από 18.03.2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος πριν από 18.03.2020 δεν έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης, ενώ μπορεί να έχουν τεθεί και σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργία στο διάστημα της πανδημίας.

Με την ίδια προϋπόθεση καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτο για τις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα να ξεκινήσουν το σχεδιασμό του με περιθώριο ολοκλήρωσης μόλις ένα μήνα και με δεδομένο ότι για μήνες δεν έχουν έσοδα.

«Έστω και τ η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι για να ανταποκριθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις απαιτήσεις της νέας εποχής χρειάζονται έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή και όχι μόνο θεωρίες περί ψηφιακού μετασχηματισμού» τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση