Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πάνω οι τιμές στα καύσιμα, κάτω η ζήτηση
Πάνω οι τιμές στα καύσιμα, κάτω η ζήτηση

Πάνω οι τιμές στα καύσιμα, κάτω η ζήτηση

Με που ξεπερνούν το 8% επιβαρύνθηκαν οι τιμές της βενζίνης το πρώτο τετράμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του αργού το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 5% και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 11%.

Η ανοδική τάση των τιμών συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, εξέλιξη που προβληματίζει την αγορά για τις επιπτώσεις στη ζήτηση, καθώς έχει ήδη ανακοπεί η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το 2014 μετά από μια 6ετία συνεχούς υποχώρησης.

Ο συνδυασμός υψηλών τιμών και παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναστροφής της κατάστασης, ενώ το υγιές κομμάτι της αγοράς αναμένει τα νέα πάταξης του λαθρεμπορίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς οι συνθήκες έχουν ενισχύσει τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από τους επιτήδειους. Είναι κοινή η πεποίθηση στην αγορά ότι ένα μέρος της αύξησης κατά 80% περίπου που σημείωσε το το πρώτο τρίμηνο του έτους, οφείλεται στο λαθρεμπόριο με την επαναφορά της απόκλισης των ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, έστω και στα επίπεδα του 30%. Το έσωσε, πάντως, την «παρτίδα» στο πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερκαλύπτοντας απώλειες από τα κίνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ζήτηση στις βενζίνες υποχώρησε σε ποσοστό 5%-6%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων όπως και των αυτοκινήτων μικρού κυβισμού, καθώς και στην αυξανόμενη διείσδυση του υγραερίου και του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση. Ανησυχητική είναι, ωστόσο, για την αγορά η στασιμότητα των πωλήσεων στο ντίζελ κίνησης, το οποίο το 2014 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 5% περίπου. Την αρνητική αυτή εξέλιξη η αγορά την αποδίδει στην παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα που έχει επαναφέρει τη στασιμότητα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί  από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στη συνάντηση που είχε με τον ΣΕΕΠΕ και στην οποία του παραδόθηκαν προτάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί συνόλου 5.500 πρατηρίων που λειτουργούν πανελλαδικά, σύστημα εισροών – εκροών έχουν εγκαταστήσει τα 4.670 περίπου και από αυτά μόνο τα 1.908 αποστέλλουν συστηματικά στοιχεία στη ΓΓΠΣ. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν την απουσία ελέγχων από τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) και χαιρετίζουν την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επανενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Το υπουργείο με σχετική απόφαση που δημοσίευσε στη «Διαύγεια», ενέκρινε τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη συντήρηση, επισκευή και βαθμονόμηση του εξοπλισμού στα βαν των ΚΕΔΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 38.745 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η «Κ» προκύπτει ότι η διακύμανση δολαρίου-ευρώ αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα ανόδου για το διάστημα από 2/1/15 έως 17/4/15. Το παραπάνω διάστημα η τιμή του αργού σε δολάρια αυξήθηκε σε ποσοστό 5%, ενώ μεταφρασμένη σε ευρώ κατά 15%, λόγω της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 11%. Η τιμή platts της αμόλυβδης στην οποία αγοράζουν τα ελληνικά διυλιστήρια, σε δολάρια αυξήθηκε κατά 19% και σε ευρώ κατά 27%. Η τελική τιμή στην αντλία το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 8%.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση