Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

 

“Καταστροφική η επιλογή να ασχολούμαστε με το παρελθόν αντί να προετοιμαζόμαστε για την μεταλιγνιτική εποχή”

Σχετικά με το ομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα στη Βουλή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι Πράσινοι επαναλαμβάνουν και τονίζουν ότι η βασική προτεραιότητα για την βιωσιμότητα της χώρας είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα υπόλοιπα καύσιμα, η απανθρακοποίηση δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρισμού.Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο παραγωγός, η ΔΕΗ ή οι ιδιώτες, το ενεργειακό σύστημα της χώρας πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι Πράσινοι είναι υπέρ μιας σύγχρονης ΔΕΗ με καθαρότερο χαρτοφυλάκιο μονάδων, που θα θωρακίσει τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της εταιρίας στα χρόνια που έρχονται.

Ο πλανήτης και η υγεία  κινδυνεύει από την καύση υδρογονανθράκων, ενώ πλέον ακόμα και η Διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται ότι οι νέες λιγνιτικές μονάδες (π.χ. Πτολεμαΐδα 5) δεν είναι οικονομικά βιώσιμες.

Η προοπτική της απεξάρτησης από το λιγνίτη θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει σε δημόσια και οργανωμένη διακομματική διαβούλευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την χώρα  να θέσει υψηλότερους στόχους για ΑΠΕ και εκπομπών θερμοκηπίου από αυτούς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες και πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Παράλληλα με την απεξάρτηση, η πολιτεία θα έπρεπε ήδη σε αυτό το νομοσχέδιο να θέτει το πλαίσιο προστασίας των περιοχών που έχουν συνδεθεί με την λιγνιτική παραγωγή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους προς όφελος της υπόλοιπης χώρας.Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις προτάσεις που έχουν από καιρό καταθέσει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων για την αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετάβαση της Δυτικής ς και της Αρκαδίας,με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προτα τοπικής απασχόλησης που πρόκειται να χειροτερεύσουν.

Ήδη σε αυτό το νομοσχέδιο θα έπρεπε να διαφαίνεται το όραμα που θέλει την Δυτική και την Αρκαδία να γίνουν αναπτυξιακά κέντρα της Ελλάδας με ένα διαφορετικό μοντέλο, με επενδύσεις κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ς, μέσα από ενεργειακούς συνεταιρισμούς, αλλά και την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι για τις δεκαετίες που έρχονται -και όχι μόνο για 6 χρόνια- είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την κατασκευή μιας ακόμα λιγνιτικής μονάδας (Μελίτη 2). Γνωρίζουν ότι βάσει ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτικών οι μονάδες αυτές δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες, όπως γνωρίζουν ότι οι μονάδες αυτές δεσμεύουν τις επόμενες γενιές σε αναχρονιστικά μοντέλα ς, σε συνθήκες επιβαρυμένου περιβάλλοντος και είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Τέλος, ζητούν να διασφαλιστεί μέσα από το νομοσχέδιο ότι οι απαιτούμενες νέες εγκρίσεις ΑΕΠΟ θα εκδοθούν πριν την τελική παραχώρηση των μονάδων,και θα λάβουν υπόψη τα νέα νομοθετικά δεδομένα σχετικά με τα όρια εκπομπών και το τυχόν νέο περιβαλλοντικό νομικό πλαίσιο. Και επιμένουν για τη διασφάλιση της αναγκαίας αποκατάστασης των εδαφών και του περιβάλλοντος στις περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση