Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ο Χρ. Τριαντόπουλος επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Ολομέλεια της FATF
Ο Χρ. Τριαντόπουλος επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Ολομέλεια της FATF

Ο Χρ. Τριαντόπουλος επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Ολομέλεια της FATF

Τη χώρα εκπροσώπησε στην Ολομέλεια της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής ς – Financial Action Task Force (FATF), ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο γενικός γραμματέας ς Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η FATF είναι ένας διεθνής οργανισμός που ηγείται στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θέτοντας διεθνή πρότυπα για την αποτροπή και την καταπολέμηση αυτών των μορφών εγκληματικής δράσης.

«Η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης -λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία- στις 22, 24 και 25 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 205 μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου και παρατηρητές, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Έθνη, το ΔΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα», αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος και προσθέτει:

«Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, πώς το οργανωμένο εκμεταλλεύεται την κρίση της πανδημίας -19 για να αποκομίσει όφελος. Καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο έχουν εστιάσει στην έξοδο από την τρέχουσα κρίση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικαιροποιήσουμε, να προσαρμόσουμε και να εφαρμόσουμε τα πρότυπα της FATF για να καταφέρουμε καίρια χτυπήματα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επιπρόσθετα, στην Ολομέλεια καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, ειδικά στην παροχή τεχνικής ς στα κράτη, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικές μεθόδους εποπτείας, έρευνας και καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης και εμπορίας όπλων.

Παράλληλα, δόθηκαν νέες κατευθύνσεις σχετικά με την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων και των παρόχων τους, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τους για παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης, επεξεργαστήκαμε ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση, η οποία μπορεί να καταστήσει αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες τις δράσεις μας κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και η της διαφάνειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δεδομένη η δέσμευση της χώρας μας για την προώθηση και εφαρμογή πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το οργανωμένο (είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο) και τις παράνομες δραστηριότητες που απειλούν να υποσκάψουν τα θεα της ς μας, αλλά και να ισχυροποιήσουμε τη παρουσία μας στο σχετικό διεθνή διάλογο. Έχουμε κάνει αρκετά την τελευταία περίοδο και δρομολογούμε ακόμα περισσότερα.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση