Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέες «σκιές» στα οικονομικά του Ιδρύματος Βουλής
Νέες «σκιές» στα οικονομικά του Ιδρύματος Βουλής

Νέες «σκιές» στα οικονομικά του Ιδρύματος Βουλής

Δύο τόνους πιο σκούρες είναι, με την έναρξη και του νέου έτους πια, οι αποχρώσεις του γκρι, στη διαχρονική «σκιά» που χαρακτηρίζει την κατά τ’ άλλα πλούσια σε περιεχόμενο δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: ενώ έχουν ήδη κατατεθεί, δημοσιοποιηθεί και ψηφιστεί τόσο ο κρατικός όσο και ο προϋπολογισμός της Βουλής έτους 2019, για το ίδρυμα κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει συμβεί αλλά εκκρεμεί ακόμα η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος για το 2018.

Το μόνο επίσημο έγγραφο με αποτυπωμένα στοιχεία αναφορικά με το ίδρυμα είναι εκείνο που εμπεριέχεται στον γενικό προϋπολογισμό της Βουλής (με τον κωδικό 2599), σύμφωνα με το οποίο για την επιχορήγησή του εγγράφεται ποσό ύψους 700.000 ευρώ. Αντιστοίχως, στον γενικό απολογισμό της Βουλής έτους 2017, φαίνεται να έχουν χορηγηθεί –και απορροφηθεί– 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα για το οποίο γίνεται λόγος ιδρύθηκε και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να έχει ετησίως έγκαιρη και αναλυτική καταγραφή και των οικονομικών και λοιπών στοιχείων, ως προς τη λειτουργία του.

Πηγή προσκείμενη στην και υπηρεσιακή διεύθυνση της Βουλής απέδωσε την καθυστέρηση απλώς σε «γραφειοκρατικούς λόγους». Υπενθυμίζεται ότι σχετικά ερωτήματα είχαν τεθεί και κατά το παρελθόν, με άλλες αφορμές και κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι έως τον Οκτώβριο του 2017, όταν και με μεγάλη τότε καθυστέρηση δημοσιοποιήθηκαν κάποια στοιχεία του προϋπολογισμού εκείνου του έτους, δεν ήταν εμφανείς σημαντικές παράμετροι όπως το πόσους απασχολουμένους-εργαζομένους αφορούν τα ετησίως εμφανιζόμενα κονδύλια για μισθοδοσία ή και η πηγή προέλευσης ποσών στα ετήσια έξοδα, που φαινόταν να μην καλύπτονται από την τακτική χρηματοδότηση της Βουλής. Ως προς το πρώτο, προφορική ενημέρωση ανέφερε ότι τον Ιούνιο 2017 το ίδρυμα απασχολούσε 28 υπαλλήλους. Ως προς το δεύτερο, υπάρχει μια απλή σημείωση για «ανάλωση αποθεματικού» με ποσό υπερδιπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησης του ιδρύματος από τη Βουλή.

Εκείνον τον Ιούνιο, με αφορμή, και τότε, σχετικές ερωτήσεις και δημοσίευμα της «Κ», κύκλοι του προέδρου της Βουλής ανέφεραν ότι οι όποιες αιτιάσεις δεν έχουν βάση καθώς «πρόκειται για ένα ανύπαρκτο θέμα», κυρίως επειδή από την πολιτική διεύθυνση τόσο της Βουλής όσο και του ιδρύματος υπήρχαν τοποθετήσεις που στοιχειοθετούσαν την «εξαιρετική οικονομική λειτουργία και τη διαφάνεια» στο ίδρυμα.

Ως να μην έφθαναν τα τότε περιγραφόμενα «κενά», σήμερα –18 μήνες αργότερα– η κατάσταση μοιάζει χειρότερη, καθώς για δύο συνεχόμενα έτη δεν έχουν αναρτηθεί στη «Διαφάνεια» ούτε καν τα ενημερωτικά σημειώματα με τα σχετικά ποσά. Τα μόνα που υπάρχουν αναρτημένα είναι δύο ανακοινώσεις: η πρώτη αφορά την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δ.Σ. του ιδρύματος στις 17 Απριλίου με αντικείμενο «τα σχέδια προγραμματισμού δράσεων και προϋπολογισμού για το 2018 που τέθηκαν για εμπλουτισμό και έγκριση»· η δεύτερη το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων, τα οποία –πάντως– είναι λίστες περιγραφόμενων δράσεων, δίχως καταγραφή ποσών περί την οικονομική πτυχή της λειτουργίας του ιδρύματος. Ενδελεχής έρευνα στην κοινοβουλευτική «Διαφάνεια» οδηγεί απλώς σε δημοσιευμένες αποφάσεις για κάποιες επιμέρους δράσεις (μία εξ αυτών φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 3842/12.12.2018), όπου φαίνεται ότι στην προαναφερθείσα συνεδρίαση του Δ.Σ. «εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για το οικονομικό έτος 2018». Σημειώνεται, τέλος, ότι για τα έτη που υπάρχουν δημοσιευθέντα επίσημα στοιχεία (2015--2017), οι ετήσιοι προϋπολογισμοί έχουν προβλέψεις για έξοδα από 1.655.000 ευρώ έως 2.260.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση