Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες
Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες

Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει τις ελληνικές τράπεζες. Οι πιστωτές, αντί να δανείσουν χρήματα στην Αθήνα, ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσουν απευθείας τις τράπεζες.

Έτσι θα βοηθήσουν στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών.Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης. Επίσης θα καταστήσει περισσότερο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Ευρωζώνης, προβλέπεται ότι μέχρι και 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εν μέρει αυτό είναι αναγκαίο διότι έχουν εκτοξευτεί σε νέα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα , εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από τη στιγμή που δεν έχει χρήματα η Αθήνα:

Μπορούν να βοηθήσουν οι καταθέτες με μέρος των καταθέσεών τους να μετατρέπεται σε νέες τραπεζικές μετοχές. Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο (), θα μπορούσε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, ο θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει ο ίδιος τις τράπεζες.

Η πρώτη επιλογή, δηλαδή η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, θα συνέθλιβε την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν είναι καλό. Η δεύτερη επιλογή, ο χρημάτων στην Αθήνα, θα αύξανε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Φυσικά το κράτος θα λάμβανε ανταλλάγματα, δηλαδή περισσότερες μετοχές στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο στα μάτια πολλών η Ελλάδα θα φάνταζε ακόμη πιο χρεοκοπημένη απ' ό,τι ήδη είναι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο προτού λάβει μέρος σε μια νέα συμφωνία, πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρέους από αυτήν που ήδη απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολα αποδεκτό για χώρες όπως η Γερμανία. Αντιθέτως, αν ο ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει, τότε δεν θα αυξηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Συνεπώς οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη του ελληνικού χρέους. Φυσικά θα έχουν πληρώσει επιπλέον χρήματα. Ωστόσο θα έχουν την ελπίδα να τα πάρουν πίσω, ίσως και με κέρδος, πουλώντας σε μερικά χρόνια το μερίδιό τους στις ελληνικές τράπεζες.

Η εξ ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ξένους ίσως να μην αποτελεί ελκυστική προοπτική για τον κ. Αλέξη . Ίσως όμως να είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση