Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες
Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες

Να αναλάβει η Ευρωζώνη τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει τις ελληνικές τράπεζες. Οι πιστωτές, αντί να δανείσουν χρήματα στην Αθήνα, ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσουν απευθείας τις τράπεζες.

Έτσι θα βοηθήσουν στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών.Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός για τη της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης. Επίσης θα καταστήσει περισσότερο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Ευρωζώνης, προβλέπεται ότι μέχρι και 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εν μέρει αυτό είναι αναγκαίο διότι έχουν εκτοξευτεί σε νέα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από τη στιγμή που δεν έχει χρήματα η Αθήνα:

Μπορούν να βοηθήσουν οι καταθέτες με μέρος των καταθέσεών τους να μετατρέπεται σε νέες . Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο (ESM), θα μπορούσε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, ο ESM θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει ο ίδιος τις τράπεζες.

Η πρώτη , δηλαδή η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, θα συνέθλιβε την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν είναι καλό. Η δεύτερη , ο δανεισμός χρημάτων στην Αθήνα, θα αύξανε το ελληνικό . Φυσικά το κράτος θα λάμβανε ανταλλάγματα, δηλαδή περισσότερες στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο στα μάτια πολλών η Ελλάδα θα φάνταζε ακόμη πιο χρεοκοπημένη απ’ ό,τι ήδη είναι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι το ελληνικό είναι βιώσιμο προτού λάβει μέρος σε μια νέα συμφωνία, πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολα αποδεκτό για χώρες όπως η Γερμανία. Αντιθέτως, αν ο ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει, τότε δεν θα αυξηθεί το ελληνικό χρέος.

Συνεπώς οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Φυσικά θα έχουν πληρώσει επιπλέον χρήματα. Ωστόσο θα έχουν την ελπίδα να τα πάρουν πίσω, ίσως και με κέρδος, πουλώντας σε μερικά χρόνια το μερίδιό τους στις ελληνικές τράπεζες.

Η εξαγορά ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ξένους ίσως να μην αποτελεί ελκυστική προοπτική για τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ίσως όμως να είναι η καλύτερη διαθέσιμη .

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση