Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων
Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

Moody’s: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

Ενώπιον σκληρών αποφάσεων βρίσκεται η χώρα με τις τράπεζες και την οικονομία να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται.

Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ χθες ο Κριστιάν Νουαγιέ μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε πως ο πιέζει ασφυκτικά για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η χώρα μας πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Νουαγιέ σημείωσε ότι δεν έχει δει πειστικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αναφέροντας πως ένα Grexit δε θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην Ευρωζώνη, όπως ένα χρόνο πριν, καθώς πλέον έχουν συγκροτηθεί ισχυρά τείχη προστασίας που περικλείουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την ανανέωση της ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας . Δεδομένου ότι οι εκροές καταθέσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα των 250 – 350 εκατ. ευρώ ημερησίως, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν του ορίου του προκειμένου να διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας (το σχετικό μαξιλάρι ασφαλείας εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον κάτω από τα 3 δισ. ευρώ). Τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΚΤ δίνει μόνο την ελάχιστη αναγκαία κάτι που αναμένεται να κάνει και αυτή την εβδομάδα, παρά τις πιέσεις μελών της ΕΚΤ για σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε εκπλήξεις, καθώς η ΕΚΤ θα περιμένει τους πολιτικούς να δώσουν το τέλος στο δράμα των τελευταίων μηνών. Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένουν ότι η ΕΚΤ και κατά την αυριανή θα ακολουθήσει το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα, το 2009, της κρίσης στην Ελλάδα με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 130 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Οι συνεχιζόμενες μεγάλες εκροές σύμφωνα με τη αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε νέα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πλέον οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί στα 128 δισ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα θετικό κρούσμα στα rapid test στο Βελεστίνο - https://t.co/JyvbRTTU3w -

  • Οι καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αθανάσιου Λιούπη με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρο… - https://t.co/lb2YE5WlAn -

  • Συνάντηση διευθύντριας Δ.Ε. Τρικάλων- υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - https://t.co/0UHd0guIrp -

"Αλιεύοντας" την είδηση