Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέρκελ: Στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο,όχι στα επιτόκια..
Μέρκελ: Στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο,όχι στα επιτόκια..

Μέρκελ: Στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο,όχι στα επιτόκια..

Η περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων προς την Ελλάδα και όχι τα επιτόκια μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ευελιξίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η Αγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για ‘bail-out’ στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε ‘bail-out’, αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενη στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για το ελληνικό ζήτημα, η κα Μέρκελ απέρριψε τα όσα λέγονται περί πλήγματος στην εικόνα της Γερμανίας, λόγω των χειρισμών του Βερολίνου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα της δεν βρέθηκε απομονωμένη και επισήμανε ότι η Ευρώπη έδρασε ενωμένη και στο θέμα της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με τον εαυτό της.

«Θα έλεγα ότι η Γερμανία συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η Ευρώπη να απαντήσει ενωμένη στο θέμα της Ελλάδας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ίδια αισθάνεται «πολύ εντάξει» με τον εαυτό της.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χειροθεσία αναγνώστου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου - https://t.co/KvmltKiq4W -

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τη Θεσσαλία - https://t.co/oXispZ9Uhk -

  • Αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας - https://t.co/kt1avnIkwn -

"Αλιεύοντας" την είδηση