Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μεγαλύτερη πρόκληση η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, λέει ο κ. Στουρνάρας
Μεγαλύτερη πρόκληση η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, λέει ο κ. Στουρνάρας

Μεγαλύτερη πρόκληση η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, λέει ο κ. Στουρνάρας

«Η ελληνική οικονομία δεν ξεπέρασε ακόμη πλήρως την κρίση», είπε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος , μιλώντας σε συνέδριο του Economist και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο.

Οπως εξήγησε, ναι μεν έχει βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας, αλλά σε μία σειρά από δείκτες η εικόνα είναι μεικτή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που παραμένουν ευάλωτες και αυξήθηκαν ενόψει όχι μόνο των διεθνών εξελίξεων, αλλά και των ανησυχιών για πιθανή αναστροφή των νομοθετημένων μέτρων στην Ελλάδα. Είπε, επίσης, ότι η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος, μετά το τέλος του προγράμματος. Ετσι, σημείωσε, «οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού».

Μίλησε, επίσης, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, κατονομάζοντας, μεταξύ άλλων, τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, αλλά και γενικότερα υπαναχωρήσεις έναντι των δεσμεύσεων, καθώς και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, η κυριότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον είναι η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές. «Παρά την εφαρμογή τριών προγραμμάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους», είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε και την ελάφρυνση του χρέους, η κρίση έχει αφήσει βαριά κληρονομιά σε τομείς όπως το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υψηλή ανεργία, η φυγή υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, το επενδυτικό κενό και υψηλά ποσοστά φτώχειας στον πληθυσμό.Μιλώντας, εξάλλου, για την πρόταση της για τα , ο κ. είπε ότι πρόκειται για «συστημική λύση».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο (Southeast Europe-Germany Business and Investment Summit) ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης είπε ότι «έχουμε βγει από το πρόγραμμα, αλλά όχι και από τα προβλήματα» και τόνισε ότι απώτερος στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση ρυθμού ανάπτυξης πάνω από 3%, μέσα από την των ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που συνιστά πρόκληση για το πολιτικό σύστημα.

Για τη ρευστότητα των τραπεζών μίλησαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, υποστηρίζοντας ότι πηγαίνει καλά. Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι ίσως το 2019 έχουμε θετική πιστωτική επέκταση, ενώ ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι πως οι τράπεζες δεν παρέχουν ρευστότητα, αλλά πως τα προτεινόμενα projects δεν είναι σε μεγάλο βαθμό επιλέξιμα.

Ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τόνισε ότι αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και πρόσθεσε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ν. Κατσέλη πρέπει να γίνουν πιο περιοριστικά. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε, είπε, εξάλλου ο κ.Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τάχθηκε υπέρ μηχανισμών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως προβλέπουν οι προτάσεις της και του ΤΧΣ.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως οι άξονες πολιτικής του κόμματός του είναι η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η συνολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας.

Από γερμανικής πλευράς ο κ. Ολιβερ Βίτκε, υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα πέρασε πολλά και βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Ο Χούμπερτ Βάνιερ της Deutsche Bank είπε ότι σε σχέση με τα «το ζήτημα είναι ο χρόνος».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/neVG2TkHh8 -

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Βέλικο Μπάτροβιτς #ΒέλικοΜπάτροβιτς - https://t.co/eFIwpdYA0r -

  • Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού… - https://t.co/piKALr7W3i -

"Αλιεύοντας" την είδηση