Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Με εφάπαξ φόρο η νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος»
Με εφάπαξ φόρο η νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος»

Με εφάπαξ φόρο η νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος»

Τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και σε εγχώριες τράπεζες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Οπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα 15 ημερών και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η πρότασης της κυβέρνησης προβλέπει την επιβολή φόρου 15% για τα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τα αντίστοιχα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού. Με την πληρωμή των σχετικών ποσών στο ελληνικό Δημόσιο οι καταθέσεις θα νομιμοποιούνται και ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών του έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Με την τακτοποίηση και πληρωμή των σχετικών φόρων θα αίρονται όλες οι διώξεις, εκτός και αν χρήματα αυτά προέρχονται από λαθρεμπόριο ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο καταθέτης θα εισέρχεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο , θα δηλώνει το «μαύρο» , θα πληρώνει ηλεκτρονικά τον φόρο και θα λαμβάνει πιστοποιητικό τακτοποίησης.

 Καταθέσεις εξωτερικού. Θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή που θα ανέρχεται στα επίπεδα του 15% επί του ποσού που είναι κατατεθειμένο στην . Αυτή τουλάχιστον θα είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Δηλαδή,εάν κάποιος έχει 1.000.000 και προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ 150.000 .Μάλιστα, δεν χρειάζεται το να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Για τους Ελληνες φορολογουμένους που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας, η διαδικασία θα είναι ελαφρώς διαφορετική. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό.

Αμέσως μετά, οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο. Θα τους προειδοποιεί (σ.σ. τους καταθέτες) ότι στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουν σε αυτήν και δεν προσκομίσουν σχετικό φορολογικό πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τότε ο τραπεζικός τους λογαριασμός θα κλείνει. Η παραπάνω διαδικασία προφανώς και δεν ισχύει για όσους έχουν νόμιμα βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δηλαδή είχαν φορολογηθεί κανονικά.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, διότι από το 2017 τίθεται σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. με την Ελβετία για απόδοση στοιχείων με τις καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών στις τράπεζες της χς. Προκειμένου αυτά να μη μεταφερθούν σε φορολογικούς παραδείσους, το σχέδιο νομιμοποίησης των εισοδημάτων αυτών θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

 Εγχώριες καταθέσεις. Το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοσθεί και για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα σε τράπεζες της Ελλάδας. Οι καταθέσεις αυτές θα φορολογηθούν, όμως, με συντελεστή 30%. Και αυτό διότι τόσο το Σ όσο και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διενεργούν αλγοριθμικούς ελέγχους και μπορούν να βρουν ευκολότερα τους φοροφυγάδες. Για παράδειγμα, οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να παραδώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου τις κινήσεις λογαριασμών 2.200 φυσικών προσώπων. Μάλιστα, ο έλεγχος γίνεται σε βάθος 15ετίας.

Αντίστοιχα τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί εντολή στα πιστωτικά ιδρύματα να ελέγξουν 1 εκατ. λογαριασμούς φυσικών προσώπων. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το σχέδιο φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων με συντελεστή 30% μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκροές κεφαλαίων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση