Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μαζικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το 5% άγγιξε η πτώση
Μαζικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το 5% άγγιξε η πτώση

Μαζικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το 5% άγγιξε η πτώση

Χάθηκαν η ψυχραιμία και ο στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, που βίωσε άλλη μία μέρα μαζικών πωλήσεων σε όλο το ταμπλό, με συνέπεια να αφαιρεθούν 2,48 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση.

Προφανώς και δεν άρεσε στους επενδυτές η της κυβέρνησης να μεταθέσει για το τέλος Ιουνίου την πληρωμή και των 4 δόσεων προς το ΔΝΤ. Αν και δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, οι επενδυτές έτρεξαν προς την έξοδο του χρηματιστηρίου προκαλώντας και την ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων και της πτώσης των τιμών στα εγχώρια κρατικά ομόλογα.

Ο τραπεζικός κλάδος σφυροκοπήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από εγχώρια και ξένα funds, με να καταποντιστεί ο Γενικός Γείκτης και να κατρακυλήσει στις 786,11 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 4,96%. Ο τραπεζικός κλάδος είχε απώλειες μεγαλύτερες του 11%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε πάνω από 4,5% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες πάνω από 3,8%. Οι συνολικές απώλειες της αγοράς αυτή την εβδομάδα ανήλθαν στο 4,76%. Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η τιμή της 10ετίας κινήθηκε στα 55 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να φθάνει το 11,30%. Η 3ετία είχε τιμή στα 67,50 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 25,05% το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης, η 5ετία εμφάνισε τιμή στα 66,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 17,36%. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) διαμορφώθηκε στις 1.037 μονάδες βάσης.

Η καθίζηση της αγοράς ήταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς η θα μπορέσει –ελλείψει εσόδων– να είναι συνεπής και στο και στην καταβολή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια από τις αρχές του 2015 παραμένουν πωλητές στο χρηματιστήριο, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ΑμέΑ - https://t.co/iQ224x2qxu -

  • #αναπηρία και Πολιτική Ορθότητα #αναπηρία - https://t.co/1BJ9nONw7d -

  • Θανατηφόρο τροχαίο στην Ευξενούπολη Αλμυρού #θανατηφόροτροχαίο - https://t.co/QpgodRhMPd -

"Αλιεύοντας" την είδηση