Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Μάχη» για να σωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο των εορτών
«Μάχη» για να σωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο των εορτών

«Μάχη» για να σωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο των εορτών

Το τελευταίο «οχυρό» της οικονομίας –τον τζίρο του Δεκεμβρίου, που ενσωματώνει και τον κύκλο εργασιών των Χριστουγέννων– καλείται να υπερασπιστεί η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο προϋπολόγισε ότι η ύφεση στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα κινηθεί στο επίπεδο του 13%-15%, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χρονιά θα κλείσει στο -10,5%.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση (κατά τα λοιπά εφιαλτική, καθώς το ΑΕΠ επανέρχεται στα επίπεδα του 2002) θα πρέπει να διασωθεί τουλάχιστον το β΄ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Μέσα στον τελευταίο μήνα του χρόνου, όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας βιβλίων, τζιράρουν περίπου 30 δισ. , εκ των οποίων τα 18-20 δισ. καταγράφονται μετά τις 10-12 Δεκεμβρίου. Ιδού, λοιπόν, το τελευταίο διακύβευμα της φετινής, εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς: η αγορά να λειτουργήσει υπό συνθήκες έστω στοιχειώδους κανονικότητας μέσα στις γιορτές, ώστε να μην διογκωθεί ακόμη περισσότερο η ύφεση. Η «υπολειτουργία» του Δεκεμβρίου μπορεί να στερήσει από το ακόμη 6-8 δισ. από τον συνολικό τζίρο του, ανεβάζοντας τις απώλειες της φετινής χρονιάς στα 50-52 δισ. ευρώ.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

1. Στο δ΄ τρίμηνο του 2019, ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων έφτασε στα 79 δισ. . Από αυτά, τα 63 δισ. συγκεντρώθηκαν από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά και τα υπόλοιπα από τις εταιρείες με απλογραφικά .

2. Τον περυσινό Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε περίπου το 40% του τζίρου ολόκληρου του δ΄ τριμήνου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά να συγκεντρώνουν τα 23,5 δισ. ευρώ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στο , τόσο το χονδρικό όσο και το λιανικό, το οποίο μόνο μέσα στον Δεκέμβριο τζιράρει περί τα 11 δισ. ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες (ενδεχομένως και 2-3 δισ. ευρώ περισσότερα αν συμπεριληφθεί και ο κύκλος εργασιών που δεν αποτυπώνεται στις και στις δηλώσεις ΦΠΑ που «παρακολουθούν» οι στατιστικές ). Αρκεί μια μείωση της τάξεως του 20% μέσα στον Δεκέμβριο για να στερήσει από την αγορά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που από μόνο του αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1,5% του ΑΕΠ. Για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα γενικά και τα εστιατόρια, η ζημία έχει ήδη συντελεστεί από το καλοκαίρι. Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο τζίρος τους, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο ποσοτικό. Χωρίς τον τζίρο των Χριστουγέννων θα τεθεί σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην επαρχία, οι οποίες περιμένουν το 15νθήμερο των εορτών για να συντηρηθούν. Μεγάλο μερίδιο στα συνολικά έσοδα του Δεκεμβρίου έχει φυσικά η μεταποίηση, με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 6-7 δισ. ευρώ. Μεγάλος κλάδος είναι επίσης αυτός της επικοινωνίας, καθώς σε αυτόν ανήκουν οι μεγάλες εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Η διασκέδαση

Οσο για τον τομέα των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, εκτιμάται ότι τζιράρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που είναι ο αθροιστικός τζίρος του δ΄ τριμήνου. Για τον συγκεκριμένο τομέα οι συνέπειες αναμένεται να είναι ούτως ή άλλως τεράστιες, καθώς, ακόμη και αν αρθεί το lockdown κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν αυστηρά που θα «ψαλιδίσουν» αισθητά τα έσοδα.

Για να περιορίσει τις συνέπειες –και με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα λειτουργήσει η οικονομία τον επόμενο μήνα– το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιορίσει τη ζημία με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας. Οι δύο νέες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (αυτές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου) θα προσθέσουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ αναμένεται να «πέσουν» από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης: τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, τα επιδόματα στους μακροχρόνια ανέργους και στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τις επιδοτήσεις των στεγαστικών δανείων, τα αναδρομικά των κληρονόμων και των συνταξιούχων με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Δεν καταναλώνουν

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι αυτοί οι πόροι να πέσουν στην πραγματική οικονομία τώρα και να μην παραμείνουν σε εφεδρεία. Είναι μια τάση που καταγράφεται έντονα από την αρχή κιόλας της πανδημίας. Λόγω της αβεβαιότητας, οι καταναλωτές συσσωρεύουν και δεν καταναλώνουν, κάτι που αποτυπώνεται στις συνεχείς των υπολοίπων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το στοιχείο αυτό είναι καθαρά ζήτημα ψυχολογίας. Όταν εδραιωθεί η εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα φέρει το τέλος αυτής της περιπέτειας, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα «σεντούκια» προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται τότε στην αγορά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Ανδρέας Κεχαγιάς #ΑνδρέαςΚεχαγιάς - https://t.co/mm3gqJ5a2h -

  • #διακομιδή ηλικιωμένου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZsgE4KlZ3Q -

  • Δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νίκης - https://t.co/EPFSPRZeiQ… -

"Αλιεύοντας" την είδηση