Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί «σοβαρά και έγκαιρα»
Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί «σοβαρά και έγκαιρα»

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί «σοβαρά και έγκαιρα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε οξεία κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί «σοβαρά και έγκαιρα», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε τοποθέτησή της στο ινστιτούτο Brookings. Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε το στίγμα των περιορισμών που έχει ο οργανισμός του οποίου ηγείται για να συνδράμει την κατάσταση.

Όπως είπε η επικεφαλής του Ταμείου, το ΔΝΤ έχει εμπλακεί στο επειδή του ζητήθηκε από την Ελλάδα, και όταν εμπλέκεται πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του.

Όπως τόνισε, «δεν πιστεύω ότι πρέπει να παρακάμπτουμε τους κανόνες μας αλλά πάντα να συμπεριφερόμαστε σε όλους ισότιμα, χωρίς ειδική μεταχείριση». Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι από την αρχή του προγράμματος, εκτός από τις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, το ΔΝΤ πίστευε ότι χρειάζεται και του χρέους. Όπως καησε σαφές, δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση του Ταμείου ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, αν και τόνισε ότι ίσως χρειασθεί να αναθεωρηθούν οι αριθμοί.

Η γενική διευθύντρια είπε πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως αναμειγμένο στην προσπάθεια να βρεθεί «εκείνη η λύση που θα είναι περισσότερο ευνοϊκή στην αποστολή του οργανισμού», που είναι να βοηθήσει «στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ς του χρέους». Πάντως, τα περιθώρια βοήθειας του ΔΝΤ είναι περιορισμένα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε στην κριτική ότι το Ταμείο παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις στο , αλλά και την «παρεξήγηση» που όπως εκτίμησε υπάρχει σχετικά με την απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λίγο πριν από το . Όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ εξηγώντας τη σιωπή των τελευταίων ημερών, «προσπαθούμε να λαμβάνουμε υπόψη τα γεγονότα κι όχι να αντιδρούμε υπερβολικά».

Όσο για την απόφαση να δημοσιοποιηθεί η ανάλυση που έδειξε ότι το δεν είναι βιώσιμο, η κυρία Λαγκάρντ εκτίμησε ότι αυτή αξιοποιήθηκε πολιτικά εξίσου από τις δύο πλευρές.

Όπως είπε, όμως, ο λόγος που το ΔΝΤ την έδωσε στη δημοσιότητα είναι «διότι μία ανάλυση δύο σελίδων μπήκε στην ιστοσελίδα που οι Έλληνες συμβουλεύθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους στο .

Aυτή είχε παραχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και για όσους γνωρίζετε το ΔΝΤ δεν είναι αυτός ο τυπικός τρόπος με τον οποίο κάνουμε εμείς αυτή τη δουλειά. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα ήταν ειλικρινές και διαφανές να δημοσιοποιήσουμε και τη δική μας ανάλυση, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση