Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες
Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες

Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η κατάσταση ς των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έκρινε ότι η του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους ενωσιακούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, δηλ. με την τραπεζική ανακοίνωση του 2013, ιδίως διότι το παρατεινόμενο μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο ως προς τη διάρκεια και το πεδίο εφαρμογής του.

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, για διαδοχικές περιόδους των έξι μηνών, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως. Το καθεστώς αφορά τράπεζες που δεν παρουσιάζουν έλλειψη κεφαλαίων.

Το καθεστώς εγγυήσεων αρχικά εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2008.

Η έγκριση του καθεστώτος έχει παραταθεί επανειλημμένα —τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2019.

Η Επιτροπή κρίνει ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της στη Eurobank

δεν παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων

 

Κατόπιν καταγγελίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

 Τον Νοέμβριο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα για την της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς δυνάμει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και βάσει σειράς δεσμεύσεων. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η τράπεζα θα πωλούσε τις ξένες θυγατρικές της πριν από το τέλος του 2018. Όσον αφορά τη Eurobank, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η τράπεζα θα υπόκειτο σε απαγόρευση εξαγορών έως το τέλος του 2018. Κατόπιν διαδικασίας πώλησης, τον Νοέμβριο του 2018, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της στη Eurobank, πώληση η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019.

 Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία από έναν από τους μη επιτυχόντες υποψηφίους, στην οποία διατυπώνονταν οι εξής ισχυρισμοί i) ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank παραβίαζε τις δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις που ανέλαβαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank στο πλαίσιο των αποφάσεων της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ii) ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής στη Eurobank βάσει εικαζόμενης επιρροής του ελληνικού κράτους στη διαδικασία πώλησης, συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση. Η Επιτροπή έκρινε ότι, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πράγματι πώλησε τη βουλγαρική θυγατρική της μετά την προβλεπόμενη από τις δεσμεύσεις , αυτή η σύντομη καθυστέρηση δεν επηρέασε τη συμβατότητα της ενίσχυσης που χορήγησε η Ελλάδα για την της Τράπεζας Πειραιώς το 2015. Επίσης, η Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλες τις άλλες δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις δυνάμει των αποφάσεων  για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ότι δεν χορηγήθηκε πρόσθετη ενίσχυση στην Eurobank στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης.

 Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank συνάδει με τις δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις και ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση