Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κούρεμα ιδιωτικού χρέους ζητούν τα Επιμελητήρια από την κυβέρνηση
Κούρεμα ιδιωτικού χρέους ζητούν τα Επιμελητήρια από την κυβέρνηση

Κούρεμα ιδιωτικού χρέους ζητούν τα Επιμελητήρια από την κυβέρνηση

Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και της επακόλουθης ύφεσης ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 12 Μαΐου.

Τόσο ο πρόεδρος της   , όσο και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν σημείωσαν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως τονίστηκε η διεκδίκηση των μέτρων στήριξης είναι μονόδρομος.

Κατά την ομιλία του, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μίχαλος εστίασε στο χρέος που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην ανάγκη επιτάχυνσης γενναίων μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημείωσε:  «Γνωρίζετε ότι ως Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικούμε την περικοπή μέρους αυτού του χρέους, ώστε να μην εξελιχθεί σε «βαρίδι» στην προσπάθεια ανάκαμψης. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα απαιτηθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε. και γι’ αυτό έχουμε απευθυνθεί ήδη, τόσο στα αρμόδια όργανα, όσο και στα Ευρωεπιμελητήρια. Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με γενναία . Κι ελπίζουμε ότι και στην Ευρώπη έχουν πλέον αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτή την ανάγκη.

Μόνιμο πρόβλημα είναι, επίσης, η συνεχιζόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό, έστω ανταγωνιστικό, κόστος. Όπως γνωρίζετε, σήμερα ένα ελάχιστο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων – της τάξης του 10% και στη συντριπτική τους πλειονότητα μεγάλες επιχειρήσεις – έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Οι υπόλοιπες και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν εδώ και χρόνια αποκλεισμένες από το σύστημα.

Η απάντηση από την πλευρά των τραπεζών είναι ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι υψηλός, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν νέους κινδύνους με την παροχή νέων χορηγήσεων. Επικαλούνται, επίσης, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι μικρές και όχι αρκετά αξιόχρεες. Πώς θα μπορέσουν όμως να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι επιχειρήσεις, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση;

Αυτός ο φαύλος κύκλος, λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, για να επενδύσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη. Και οι τράπεζες βεβαίως χαμένες θα βγουν μακροπρόθεσμα. Γιατί χωρίς την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δεν μπορούν να έχουν βιώσιμη κερδοφορία. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, ότι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Και βέβαια, πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος που δημιουργούν στην επιχειρηματικότητα μια σειρά από θεσμικά εμπόδια, που παραμένουν: , πολυνομία, καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης κ.ά. Όλα αυτά τα θέματα, λύνονται με έναν μόνο τρόπο: με την επιτάχυνση γενναίων μεταρρυθμίσεων.

Και στο θέμα αυτό σκοπεύουμε να επιμείνουμε. Γιατί αν κάνουμε πίσω – και αυτή τη φορά – στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, σοβαρές επενδύσεις στη χώρα δεν θα δούμε, όσα κονδύλια και να μας έρθουν.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι αλήθεια ότι σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Αξίζει, λοιπόν, κάθε στήριξη για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μεγάλη προσπάθεια: αυτή για την ταχύρρυθμη και διατηρήσιμη της επόμενης μέρας».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Βασίλης Ζαχείλας, ο οποίος και ανέπτυξε πλήρως τις θέσεις του Επιμελητηρίου.

Υπογραμμίστηκε δε ότι το μεγάλο πανευρωπαϊκό στοίχημα στο άμεσο θα πρέπει να είναι το κούρεμα ιδιωτικού χρέους, γι’ αυτό και θα πρέπει να ξεκινήσει μία πανευρωπαϊκή συζήτηση, ώστε να συμφωνηθούν που θα πρέπει να παρθούν για το ιδιωτικό χρέος.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι «επειδή οι Τράπεζες δεν χορηγούν σχεδόν ποτέ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο, Νομοθετική παρέμβαση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής αφορολόγητου αποθεματικού το οποίο θα βοηθήσει στην έμμεση χρηματοδότηση της κάθε επιχείρησης».

Τέλος, ζητήθηκε παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του έτους για την εφαρμογή του my DATA-Ηλεκτρονικά Βιβλία (τώρα είναι έως 30/6/21), αλλά και η σταδιακή φόρου εισοδήματος στο 15%.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω  «5ης Ανάβαση Ελασσόνας» #ΑνάβασηΕλασσόνας - https://t.co/BVqNEamPXv -

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου #ΚέντροΥγείαςΣκοπέλου - https://t.co/HrXsiUTRSp -

  • Σύλληψη νεαρού Βούλγαρου στις #Μικροθήβες #Μικροθήβες - https://t.co/rqp2nYjZbB -

"Αλιεύοντας" την είδηση