Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κων. Μαραβέγιας: Η θέσπιση των μικροχρηματοδοτήσεων ισχυρό «εργαλείο» για όσους έχουν τη θέληση να παράξουν
Κων. Μαραβέγιας: Η θέσπιση των μικροχρηματοδοτήσεων ισχυρό «εργαλείο» για όσους έχουν τη θέληση να παράξουν

Κων. Μαραβέγιας: Η θέσπιση των μικροχρηματοδοτήσεων ισχυρό «εργαλείο» για όσους έχουν τη θέληση να παράξουν

Στις σημαντικές προοπτικές για την τόνωση της ς και της αγοράς αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τη δημιουργία μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ.

Ο κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα δώσει πραγματική ανάσα σε όσους έχουν τη θέληση να παράξουν, να πάνε ένα βήμα μπροστά ακόμη και το της χς.

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκσυγχρονίζει ουσιαστικά τη χ με ένα πλαίσιο χορήγησης μικροπιστώσεων, που ήδη υπάρχει και σε πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην σε εύκολη χρηματοδότηση. Μπορούν να βοηθηθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, αλλά υπάρχει και ακόμα μία διάσταση που αναδείχθηκε μέσα από το ξέσπασμα της πρόσφατης πανδημίας, και αφορά τη διευκόλυνση των χρηματοδοτήσεων εκτάκτου ανάγκης για μικρές επιχειρήσεις, για ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους, που συμπιέζονται οικονομικά λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας.

Όσον αφορά τη διαφάνεια στη χορήγηση αυτών των μικροχρηματοδοτήσεων, οι κανόνες που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου εξασφαλίζουν, όπως τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας, τόσο τα δικαιώματα των πιστούχων όσο και των ιδρυμάτων των μικροχρηματοδοτήσεων, χωρίς υπερρυθμίσεις και άγονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι μορφές αυτών των μικροχρηματοδοτήσεων, τις οποίες μπορούν να χορηγούν τα παραπάνω ιδρύματα, μέχρι τις 25.000 ευρώ, περιλαμβάνουν την κάλυψη επενδυτικών αναγκών, την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης, προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης για αποκτήσεις εξοπλισμού, αλλά και πιστώσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή στην κοινωνικοοικονομική ένταξη ευάλωτων ομάδων. Τέτοια μέτρα κοινωνικής ς μπορούν να αφορούν και την αντιμετώπιση της ανεργίας ή της αναστολής μείωσης του χρόνου εργασίας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους κρίσης, όπως αυτή που πρόσφατα αντιμετώπισε και η Ελλάδα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτογενή παραγωγή, τονίζοντας ότι μεμονωμένοι αγρότες και αλιείς αποκτούν πάγια στις μικροπιστώσεις για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής έως και τα δέκα έτη. Μάλιστα με την -προσθήκη του Υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι αυτά τα ποσά των 25 χιλιάδων ευρώ, ακόμα και χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα για όλο το 2020. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μέτρο που αφορά την επέκταση της χορήγησης της ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης των κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σε περισσότερους δικαιούχους, με τη χαλάρωση των κριτηρίων ένταξής τους.

Ο κ. Μαραβέγιας έκλεισε την τοποθέτησή του με μια πρόταση σχετικά με το πλαφόν των 25 χιλιάδων ευρώ στις μικροχρηματοδοτήσεις, που όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι και κάπως περιοριστικό. Πρότεινε, συγκεκριμένα, την έκδοση μιας προβλεπόμενης απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα αναπροσαρμοστούν τα όρια των μικροχρηματοδοτήσεων ειδικά για τους παραγωγούς. «Έτσι, αυτός ο νέος μηχανισμός όχι μόνο θα αποσυμπιέσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά κυρίως θα δώσει πραγματικές ανάσες στην πρωτογενή παραγωγή, θα δώσει πραγματικές ανάσες σε όσους έχουν τη θέληση να παράξουν, να πάνε ένα βήμα μπροστά ακόμη και το της χώρας, μέσα σε ένα περιβάλλον που ενίοτε γίνεται ασφυκτικό, ειδικά για όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας», καξε ο βουλευτής Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση