Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κίτρινες κάρτες από θεσμούς για παροχές, μεταρρυθμίσεις
Κίτρινες κάρτες από θεσμούς για παροχές, μεταρρυθμίσεις

Κίτρινες κάρτες από θεσμούς για παροχές, μεταρρυθμίσεις

Αν η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα και η φροντίδα να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει η Ευρώπη στην εκλογική διαδικασία δεν επέτρεψαν να δοθεί, προς το παρόν, συνέχεια στην αυστηρή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, ο λιγότερο πολιτικός και περισσότερο τεχνος Κλάους Ρέγκλινγκ, προχθές στο Eurogroup, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι ανησυχίες των θεσμών για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας έχουν πληθύνει και θα έρθουν στο προσκήνιο μετά τις .

Μάλιστα, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM έγινε φανερό ότι δεν είναι μόνο ο φόβος πως θα υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα που απασχολεί τους δανειστές. Τους απασχολεί, επίσης, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση, χωρίς συνεννόηση μαζί τους, ψηφίζει ρυθμίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όλο το μεταρρυθμιστικό οικοδόμημα των μνημονίων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έβγαλε αίφνης μια κίτρινη κάρτα για μια αλλαγή που έγινε την περασμένη εβδομάδα στον νόμο για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), λέγοντας ότι αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας». Η τροπολογία αφορούσε αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων μελών των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών του υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ. Ανεξάρτητα από την ουσία της αλλαγής, κανονικά έπρεπε να έχει προηγηθεί διάλογος με τον ESM που δεν έγινε. Οι θεσμοί είναι, έτσι, υποχρεωμένοι να εξετάσουν εκ των υστέρων ποια θα είναι η επίπτωση της αλλαγής αυτής και αυτό δεν τους αρέσει.

Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι αυτή είναι μόνο μία από τις κίτρινες κάρτες που έβγαλαν το τελευταίο διάστημα οι θεσμοί, εξαιτίας της «βροχής» προεκλογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Μια άλλη αφορά, σύμφωνα με τις πηγές, την τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ, το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Η τροπολογία προβλέπει ένταξη των συνταξιούχων της τράπεζας στο ενιαίο επικουρικό ταμείο όλων των ασφαλισμένων (Π) και χρηματοδότηση του τελευταίου από την τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια τουλάχιστον. Αυτό οδηγεί σε άμεση αύξηση των προβλέψεων της τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια και ανατρέποντας το αναπτυξιακό της σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα στους επενδυτές. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι με τη ρύθμιση οι σημερινοί συνταξιούχοι της θα παίρνουν πολύ υψηλότερες επικουρικές συντάξεις τόσο από τους υιπους εργαζομένους του Δημοσίου, όσο και από τους σημερινούς εργαζομένους της τράπεζας, όταν έρθει η ώρα να βγουν στη σύνταξη.

Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές, κίτρινη κάρτα έχει βγει και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, από 1/1/2020, που ψήφισε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση. Αλλωστε και ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως το μέτρο θα οδηγούσε σε διεύρυνση της ς βάσης, ενισχύοντας τα περιθώρια για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Εξίσου «λυπηρό» φάνηκε πως είναι για τον ίδιο και το γεγονός πως ούτε σε αυτή την περίπτωση προηγήθηκε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βάλντις τομπρόβσκις, τον περασμένο Απρίλιο, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί να μη μειωθεί το αφορολόγητο, φαίνεται πως το θέμα πήρε νέα τροπή. Και αυτό αφενός γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να συνεννοηθεί πρώτα μαζί της, αλλά προχώρησε μονομερώς και αφετέρου γιατί πλέον, μετά τις παροχές Τσίπρα τα δημοσιονομικά περιθώρια εκμηδενίσθηκαν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί θα επανέλθουν στα θέματα αυτά μετά τις , με τη νέα κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καυτός μήνας των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω ή ξηλώνονται. Κυρίως, γίνεται πλέον σαφές ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί αποφάσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί της. Η «ενισχυμένη εποπτεία» έχει τελικά περιεχόμενο.

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και ιδιωτικοποιήσεις ζητεί ο ESM

Με μέτρα στο ίδιο πεδίο πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσει η το δημοσιονομικό κόστος από ενδεχόμενες αποφάσεις δικαστηρίων, σημειώνει ο ESM στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι για αποφάσεις που θα ανατρέπουν περικοπές συντάξεων, το κόστος πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέες περικοπές συντάξεων.

Αναφερόμενος στις του μεταμνημονιακού περιβάλλοντος, εξάλλου, ο ESM τονίζει την ανάγκη να μην ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή υιοθετηθεί και κάνει ειδική αναφορά στην αγορά εργασίας αλλά και στη διεύρυνση της ς βάσης, παραπέμποντας στη μείωση του αφορολογήτου.

Επιπλέον, όμως, χρειάζονται και νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει, για να τονωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως πρέπει να γίνει το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό στο επιχειρείν, να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης χωρίς να αυξηθεί το μέγεθός της και να ενισχυθεί η διαχειριστική ικανότητα των διοικήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει ο ESM, είναι κρίσιμες για να προσελκυσθούν ξένες και εγχώριες επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση