Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016
Κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ ή 1,09% του ΑΕΠ (από 1,03 δισ. ευρώ) εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα κλείσει ο του 2016, εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στην υπεραπόδοση των φόρων κατά το τρέχον έτος.

Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι μεγαλύτερες προκαταβολές φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, οδήγησαν στην είσπραξη περισσότερων φόρων (τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβριο). Σημαντικός παράγοντας της αύξησης των εισπράξεων είναι και η χρήση από τους φορολογουμένους των χρεωστικών τους καρτών.

Το 2016 φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια «καλή χρονιά» για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο με μια γενικόλογη φράση υπόσχεται κοινωνικό μέρισμα, υπόσχεση όμως που πρέπει να εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «λόγω της υπέρβασης του στόχου, θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το 2016 εκτιμάται ότι:

• Ο θα διαμορφωθεί στα 12.676 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 651 εκατ. ευρώ τον στόχο. Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά 177 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των φυσικών προσώπων και κατά 533 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των νομικών προσώπων. Αντιθέτως, ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 59 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 331 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

• Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν σε 45,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 916 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών προβλέψεων.

• Από το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί δαπάνες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ (διαχείριση προσφυγικών ροών, εκτέλεση τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση