Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κερδίζει διαρκώς έδαφος το bitcoin μεταξύ των επενδυτών
Κερδίζει διαρκώς έδαφος το bitcoin μεταξύ των επενδυτών

Κερδίζει διαρκώς έδαφος το bitcoin μεταξύ των επενδυτών

Ανοίγει η όρεξη των διαχειριστών κεφαλαίων, αλλά και ιδιωτών επενδυτών, κυρίως από την Ασία, ώστε να διακρατούν ένα μικρό ποσοστό των διαθεσίμων τους σε bitcoin.

Παρά το γεγονός πως το ψηφιακό νόμισμα παραμένει εν πολλοίς απαξιωμένο στη συνείδηση των συντηρητικών επενδυτών και από πολλούς εξακολουθεί να θεωρείται ως αμφιλεγόμενης χρησιμότητας συνάλλαγμα, ολοένα και περισσότεροι τοποθετούνται. Αποτέλεσμα είναι το νόμισμα να έχει επανακάμψει πάνω από τα επίπεδα των 900 δολαρίων, εμφανίζοντας κέρδη μεγαλύτερα του 100% από την αρχή του έτους.

ια κάποιους έχει χαρακτηριστικά «ασφαλούς καταφυγίου», αφού η προσφορά του δεν εξαρτάται από κρατικούς χειρισμούς και πολιτικές και διαμορφώνεται μόνον από υπο που το παράγουν με βάση συγκεκριμένες μαθηματικές εξισώσεις. Ετσι η κυκλοφορία του παραμένει αυστηρά προσδιορισμένη και η ζήτηση μπορεί να το οδηγήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η κεφαλαιοποίηση της ς του bitcoin ξεπέρασε τα 15,5 δισ. δολάρια μετά τα Χριστούγεννα, καθώς η τιμή του ενός νομίσματος διαπραγματεύεται πέριξ των 965 δολαρίων ανά ψηφιακό νόμισμα την προτελευταία εργάσιμη του 2016, σύμφωνα με την CoinDesk.com.

Όμως, ήδη, παράγωγα και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια έχουν κυκλοφορήσει στην , όπως το εισηγμένο στο της Σουηδίας bitcoin Tracker One – SEK. Τα μερίδια του εν λόγω αμοιβαίου εμφανίζουν υπεράξιες μεγαλύτερες από αυτές του ίδιου του νομίσματος και ειδικότερα της τάξης του 130% από την αρχή του έτους, καθώς κάποιοι τείνουν να προεξοφλήσουν περαιτέρω κέρδη του.

Τα bitcoins εισάγονται στην κυκλοφορία σταδιακά για την κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών και θα είναι μακροπρόθεσμα πεπερασμένα σε συνολικό αριθμό. Αυτό επιτυγχάνεται τεχνητά, αφού ο ρυθμός παρς τους και το μέγιστο πλήθος τους αποτελούν μέρος των κανόνων του δικτύου υπολογιστών που τα παράγει. Ο μέγιστος αριθμός που θα παραχθεί ποτέ είναι 21.000.000 και ο ρυθμός παρς τους θα ελαττώνεται σταδιακά έως περίπου το 2140, οπότε και θα παραχθεί το τελευταίο.

ια αυτόν τον λόγο εκτιμάται από ορισμένους υποστηρικτές του πως η προσφορά του νομίσματος προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά χρυσού. «Αρχικά, η εξόρυξή του είναι εύκολη και σχετικά μεγάλες ποσότητες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες, προοδευτικά όμως γίνεται σπανιότερο έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα του πλανήτη», αναφέρουν αυτές οι πηγές. Για αυτό, άλλωστε, και η παραγωγή του ονομάζεται «εξόρυξη», προσθέτουν.

Οι τρεις καταλύτες που έδωσαν ώθηση το τελευταίο διάστημα στην ισοτιμία του bitcoin είναι αφενός η του δολαρίου και η περιρρέουσα αίσθηση γεωπολιτικής αστάθειας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και αφετέρου οι περιορισμοί στην ανταλλαξιμότητα του κινεζικού και του ινδικού νομίσματος, αναφέρουν οι αναλυτές. Δεν είναι έτσι περίεργο ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στο νόμισμα έχει αφετηρία επενδυτές από την Κίνα αλλά και την υπόλοιπη Ασία.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η συναλλαγματική αξία του «κρυπτονομίσματος» ενδέχεται να κινηθεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα-ρεκόρ του 2013, όταν ένα bitcoin είχε φθάσει να ανταλλάσσεται προς 1.137 δολάρια. Υποχώρησε βίαια λίγο μετά, ύστερα από την είδηση της κατάρρευσης ενός από τους «παραγωγούς» του, του MtGox Exchange.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση