Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Καταναλωτές και επιχειρήσεις θα εξοικονομούν χρήματα
Καταναλωτές και επιχειρήσεις θα εξοικονομούν χρήματα

Καταναλωτές και επιχειρήσεις θα εξοικονομούν χρήματα

Xάρη στους νέους κνόνες της ΕΕ γι τις διασυνοριακές πληρωμές

Από σήμερα οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σε κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του θα πραγματοποιούν φθηνότερες διασυνοριακές πληρωμές σε .

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα διασφαλίζουν ότι όλες οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ σε κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ – Βουλγαρία, , Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία και – θα τιμολογούνται όπως οι εγχώριες πληρωμές.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής που αποφασίζει να εμβάσει ένα ποσό σε ευρώ στο θα επιβαρύνεται πλέον με την ίδια χρέωση όπως και κατά τη μεταφορά πίστωσης σε λεβ εντός Βουλγαρίας.

Εν ολίγοις, οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ θα επιβαρύνονται με πολύ χαμηλά ή και μηδενικά έξοδα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις , αρμόδιος για μια στην υπηρεσία των ανθρώπων, δήλωσε: «Οι κανόνες αυτοί θα επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις επιχειρήσεις μας να επωφελούνται εξίσου από τις φθηνές διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ.

Πρόκειται για ένα θετικό και συγκεκριμένο παράδειγμα που δείχνει πώς η ενιαία αγορά μπορεί να αποφέρει πραγματικά οφέλη στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια στη Ρουμανία που επιθυμεί να στείλει χρήματα σε ευρώ στο παιδί της, που συμμετέχει σε πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus στο Παρίσι, δεν θα χρειάζεται πλέον να υπολογίζει πρόσθετα έξοδα, καθώς θα επιβαρύνεται με την ίδια χρέωση όπως και κατά την εγχώρια συναλλαγή στη Ρουμανία.»

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων και θα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή τους.

Οι κανόνες αυτοί, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/518, αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής να εξασφαλίσει καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τους καταναλωτές, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προς τους καταναλωτές του Μαρτίου του 2017.

Ως επόμενο βήμα, τον Απρίλιο του 2020 θα εφαρμοστούν πρόσθετες διατάξεις που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές της ΕΕ να συγκρίνουν τις χρεώσεις μετατροπής νομισμάτων όταν πληρώνουν με την κάρτα τους σε άλλο νόμισμα της ΕΕ.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση