Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κατά πόσον η ψηφιακή δραχμή θα ήταν λύση
Κατά πόσον η ψηφιακή δραχμή θα ήταν λύση

Κατά πόσον η ψηφιακή δραχμή θα ήταν λύση

JEMINA KELLY / REUTERS

Ισως ο Ελληνας Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να αστειευόταν, σ’ ένα μήνυμά του στο τουίτερ σχετικά με την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin από την Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας έσπευσαν να επισημάνουν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα, βασισμένο σε περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να αποδειχθεί η λύση στη σοβαρή κρίση ρευστότητας, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

Τον τρέχοντα μήνα, η χώρα έχει εκκρεμότητες 1,5 δισ. ευρώ σε προς τους πιστωτές της, ενώ είναι εγκλωβισμένη σε πολύμηνες για να εξασφαλίσει δανειακή με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Μια αδυναμία να εξερευθεί λύση και να επιτευχθεί θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία και ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, θα προξενούνταν σοβαρές ρωγμές στη νομισματική ένωση, στην οποία θεωρητικά μόνο να εισέλθει μια χώρα μπορεί. Ορισμένοι επισημαίνουν πως, εάν η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει αυτή την κατάληξη, μπορεί να υιοθετήσει ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα τύπου bitcoin, με το οποίο θα πληρώνει τους συνταξιούχους της και τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Πιθανώς θα μπορούσε να ονομαστεί ψηφιακή δραχμή (digi – drachma).

Εντούτοις, και αντιθέτως με τα όσα ισχύουν για το bitcoin, το οποίο είναι πλήρως αποκεντρωμένο και λαμβάνει αξία απλά και μόνον μέσω της χρηστικότητάς του, στην περίπτωση της ψηφιακής δραχμής, αυτή θα εκδίδεται από το και θα υποστηρίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία του.  Αυτό θα έχει το όφελος για τη χώρα πως τα ελάχιστα ευρώ, που της απομένουν, θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της και θα αποφύγει ένα ξεπούλημα των πολύτιμων περιουσιακών της στοιχείων σε εξευτελιστικές .

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι η μόνη η οποία έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους της με νόμισμα IOU. Το νόμισμα αυτό θα βασίζεται στα μελλοντικά φορολογικά κατ’ αναλογίαν με το αποκαλούμενο FT coin (future tax coin), για το οποίο είχε γράψει σχετικά το 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ετσι, θα υπήρχε δεύτερο κοινό νόμισμα στην Ευρωζώνη και θα ήταν ψηφιακό. Ωστόσο, οι ειδικοί της ΕΚΤ αποφάσισαν πως το σενάριο του ψηφιακού νομίσματος δεν θα λειτουργήσει, επειδή οι στην Ελλάδα θα ελάμβαναν μισθούς υπό τη μορφή νομισμάτων ΙΟU και όχι ευρώ, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση