Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κ. Παπανάτσιου: «Στα αζήτητα η προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών που θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
Κ. Παπανάτσιου: «Στα αζήτητα η προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών που θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Κ. Παπανάτσιου: «Στα αζήτητα η προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών που θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Παπανάτσιου,  44  συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την μη λειτουργία του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού.

Ο νόμος 4611/2019 εντάσσεται στην προσπάθεια που έγινε για την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Στο νόμο που θεσμοθέτησε τις 120 δόσεις, εντάχθηκε, στο άρθρο 130, και ο μηχανισμός για την προοδευτική αποδέσμευση ως ένα πρόσθετο κίνητρο στους οφειλέτες για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και την συνεπή τήρηση των ρυθμίσεών τους. Σκοπός ήταν η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών ως προς την εκπλήρωση των οφειλών τους, με τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους καθώς και τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Με την Υπουργική Απόφαση Α.1236/2019 (ΦΕΚ 2713/Β/2-7-2019) που ακολούθησε προβλεπόταν η τεχνική διαδικασία και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προοδευτικής αποδέσμευσης των λογαριασμών. Ειδικότερα, καθορίστηκε ο συντελεστής και τα κριτήρια προσδιορισμού του ποσού του περιορισμού της κατάσχεσης, η διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο τρόπος ελέγχου του λογαριασμού. Η αρχική ημερομηνία εφαρμογής προσδιορίστηκε την 1.10.2019. Με την ίδια απόφαση οριζόταν ότι το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης προστίθεται στο ακατάσχετο όριο των 1250 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων και της διαδικασίας δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία και παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.

Επίσης, πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και έχουν πληρώσει και τις δόσεις τους, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο ευεργετικό πλαίσιο της προοδευτικής αποδέσμευσης των λογαριασμών τους, εν τέλει να μην μπορούν να κάνουν χρήση.

Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, σε σειρά συναντήσεων-τηλεδιασκέψεων, αρκετός κόσμος, πολίτες και επαγγελματίες, αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα της έναρξης του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού.

Οι παρατάσεις και οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων δεν προσφέρουν μία βιώσιμη λύση για το σύνολο των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα απλά μετατίθεται για τους επόμενους μήνες, καθώς πολίτες και επαγγελματίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες οφειλές μετά το πέρας των αναστολών στις υποχρεώσεις τους. Μέχρι στιγμής κανένα συνεκτικό σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί.

Με βάση τα παραπάνω, η χρησιμότητα του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού και της προοδευτικής αποδέσμευσης λαμβάνει κομβικό ρόλο στην στήριξη των πολιτών, ερωτάται ο κ.Υπουργός,

-Πότε θα λειτουργήσει η προοδευτική αποδέσμευση των λογαριασμών, και σε τι κινήσεις έχει προχωρήσει ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία;

-Σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των διαφημιστών για κατάργηση της εισφοράς διαδικτύου υπέρ #ΕΔΟΕΑΠ… - https://t.co/TSZJt7zjiz -

  • Επίσκεψη Αθανάσιου Λιούπη στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/5rl2pTkhCr -

  • OI #Locomondo στην παραλία Καλλιφτέρη της Αφήσσου - https://t.co/ASPs4nEVaP -

"Αλιεύοντας" την είδηση