Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κ. Παπανάτσιου: Ισοπεδώνουν Υγεία και Εργασία με πρόσχημα την πανδημία
Κ. Παπανάτσιου: Ισοπεδώνουν Υγεία και Εργασία με πρόσχημα την πανδημία

Κ. Παπανάτσιου: Ισοπεδώνουν Υγεία και Εργασία με πρόσχημα την πανδημία

Τη Δημόσι Υγεί και τα Εργασιακά δικαιώματα χτυπά ευθέως το σ/ν του Υπουργείου Υγείας, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο που κυρώνει τις από 10.8.2020 και από 22.8.2020 Π.Ν.Π για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού -19, προβλέπει ευέλικτες διαδικασίες προμηθειών για το Δημόσιο σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών για τεστ κορονοϊού, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς διαφανείς μεθόδους και διαδικασίες, το Δημόσιο θα μπορεί να συμβάλλεται, να προμηθεύεται και εν τέλει, να καταβάλλει Δημόσιο χρήμα, κατά το δοκούν των Υπουργών και άνευ λογοδοσίας!

Οι μεθοδεύσεις αυτές της Κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες. Μετά τηνπρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο δηλώνει ότι δεν μπορεί να διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ακολούθησε η του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, να αναθέσει τη διενέργεια των μοριακών τεστ, σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο – με το οποίο μάλιστα σχετίζεται μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία – αυξάνοντας πολλαπλάσια το κόστος για το Δημόσιο.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δεν έχει εκκινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης, για τα τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικούς φορείς από τον ΕΟΠΥΥ, με μεγάλος αριθμός πολιτών, που χρειάζεται να προβεί σε έλεγχο, να πληρώνει από την τσέπη του ολόκληρη τη διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη.

Και στο πολύπαθο χώρο της εργασίας όμως, η ΝΔ έρχεται να νομιμοποιήσειτην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Μάλιστα το αρχικό σχέδιο της Κυβέρνησης προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα, θα ‘'τιμωρούνται'', δουλεύοντας τον αντίστοιχο χρόνο, με απλήρωτες υπερωρίες 3 ωρών την ημέρα! Μετά την κατακραυγή, η Κυβέρνηση έσπευσε να ‘διορθώσει το λάθος' , μειώνοντας την τιμωρία, σε απλήρωτη υπερωρία 1 ώρας την ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξ' αρχής δηλώσει ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί. Καμία διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία δεν πρόκειται να περάσει.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια, δεν σταματά εκεί, αλλά προχωρά και σε του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, καθώς λαμβάνεται πια ως βάση υπολογισμού του δώρου, το επίδομα αναστολής και όχι ο μισθός του εργαζομένου.Περαιτέρω εισοδημάτων δηλαδή για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σε μία δύσκολη ομολογουμένως συγκυρία. Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ξεκάθαρη.Το δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί ολόκληρο, χωρίς καμία μείωση και το κράτος να καλύψει τις ημέρες της αναστολής, υπολογίζοντάς τες, επί του πραγματικού μισθού του εργαζόμενου.

Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο, παρατείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δηλαδή η επιδότηση της ανεργίας, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να επιβιώνουν στην καλύτερη περίπτωση με 17,80 € τη μέρα, ενώ επισφραγίζεται και η κλοπή των συνταξιούχων καθώς μόλις 1,4 δισ. προβλέπεται να δοθούν για τα αναδρομικά τους, όταν το συνολικό που δικαιούνται βάσει της ς του ΣτΕ ανέρχεται στα 3,9 δισ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει μέρα με τη μέρα, ότι επαναλαμβάνει τις – γνωστές σε εκείνη – συνταγές του παρελθόντος.

Παρέλαβε μια χώρα δημοσιονομικά καλύτερη από αυτή που παρέδωσε, με ρυθμισμένο χρέος και χρηματικό απόθεμα. Μια χώρα ικανή να αντιμετωπίσει μια κρίση, όπως η σημερινή, με τις κατάλληλες ενέργειες.

Τι κάνει όμως ο κ. και η ΝΔ μέχρι σήμερα; Δωράκια στους ημέτερους και παντεσπάνι στους πολίτες.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήκωσε στις πλάτες της την οικονομική κρίση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηκώσει και την υγειονομική.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση