Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » K.Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση πιστή στην περιοριστική πολιτική, επιβαρύνει τους πολίτες »
K.Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση πιστή στην περιοριστική πολιτική, επιβαρύνει τους πολίτες »

K.Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση πιστή στην περιοριστική πολιτική, επιβαρύνει τους πολίτες »

Η Κυβέρνηση της έας ς έχει επιλέξει την περιοριστική πολιτική όσο αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Από την αρχή της Πανδημίας και των μέτρων περιορισμού είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα εμπροσθοβαρών μέτρων. Η Κυβέρνηση απαξίωσε τις προτάσεις μας και επέλεξε να προχωρήσει με αναστολές και παρατάσεις των οφειλών. Ο ίδιος ο Πρωθ έχει δηλώσει ότι οι οφειλές από Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο.

Με την σταδιακή επιστροφή στην ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής όμως, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Οι αναστολές του Ιουνίου πλέον αφορούν συγκεκριμέ κλάδους που παρέμειναν «κλειστοί» με κρατική εντολή (καταλύματα, ξενοδοχεία κτλ), επομένως οι οφειλές αυτής του μήνα «τρέχουν» και ακόμα δεν έχουμε κάποιο νεότερο για τα αναστελλόμενα ποσά των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα, με την Κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει παρά στην ελάχιστη δυνατή χρηματοδότηση και ενίσχυση της αγοράς, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι θα μπορέσουν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η οικονομική ενίσχυση των 530 ευρώ για τον μήνα Μάιο ακόμα να πιστωθεί στους λογαριασμούς, το Δώρο του Πάσχα έχει μετατεθεί με Κυβερνητική εντολή και η πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή προχωράει αργά, ενώ απλά προσθέτει μία ακόμα οφειλή στην πλάτη των επαγγελματιών, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για ένα δάνειο!

Πρέπει επίσης, να σημειώσουμε ότι υπάρχει ακόμα μία νομοθετική ρύθμιση αυτές τις μέρες στη Βουλή. Αφορά το φόρο εισοδήματός και τον ΕΦΙΑ. Δίνεται λοιπόν, η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί τριών (3) ή έξι (6) μηνιαίων δόσεων αντίστοιχα και του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις (έως την 26.2.2021). Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε διευκόλυνση προς τους πολίτες μας βρίσκει σύμφω, αλλά εδώ πρόκειται για περιορισμένη ενίσχυση, μιας τόσο στα φυσικά, όσο και στα νομικά πρόσωπα δίνεται μία παράταση στην καταβολή για μόλις δύο μήνες και αντίστοιχα για τον ΕΝΦΙΑ παρατείνεται η καταβολή για μόλις μία δόση.

Η ανάγκη για αναστολές και παρατάσεις, αλλά και επιπλέον ρυθμίσεων θα ήταν πολύ μικρότερη εάν η Κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μισθών και ενίσχυση των εισοδημάτων. Είναι ξεκάθαρη της Νέας ς να προχωρήσει με περιοριστική οικονομική πολιτική και με αντεργατικές ρυθμίσεις. Οι οφειλές των πολιτών γιγαντώνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται. Η Κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να απαντήσει σε ερωτήματα που προβάλλουν ανυπέρβλητα. Πως θα ανταπεξέλθουν οι πολίτες στις οφειλές τους που σιγά σιγά γίνονται απαιτητές από τα Δημόσια Ταμεία; Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση ώστε να προστατέψει επαγγελματίες και εργαζόμενους τους οικονομικά δύσκολους μήνες που έρχονται με βάση ότι θα δημιουργηθούν και νέες οφειλές από το προηγούμενο έτος (φόρος εισοδήματος) και από τις των μηνών μετά την άρση των περιορισμών;

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση