Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η πρόταση της Μόσχας στην Αθήνα
Η πρόταση της Μόσχας στην Αθήνα

Η πρόταση της Μόσχας στην Αθήνα

Το Μάρτιο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα ετέθη εκείνες τις ημέρες για πρώτη φορά το ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε;

Η άποψη ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί με ένα του νεύμα να προσφέρει κεφάλαια στην Ελλάδα είναι εσφαλμένη, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προέλθουν είτε από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό είτε από το Εθνικό Ταμείο Βοήθειας είτε ως πληρωμή εμπορικής συμφωνίας, όπως επισημαίνει σε της η καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα Russia Insider.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει ήδη εγκριθεί από τη Δούμα και δεν προβλέπει καμία βοήθεια προς την Ελλάδα. Κάθε αλλαγή του απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, που θα περνούσε δύσκολα σε περίοδο ελλειμμάτων. Ανάλογα προβλήματα θα δημιουργούσε και η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Βοήθειας, οι επενδύσεις του οποίου πρέπει να περιορίζονται σε κρατικά ομόλογα κρατών με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η μόνη ανοικτή επιλογή, λοιπόν, ήταν η πληρωμή εμπορικής συμφωνίας. Αυτό πρότειναν οι Ρώσοι. Η ρωσική πρόταση αφορούσε την κατασκευή αγωγού που θα διερχόταν από ελληνικά εδάφη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το σταθμό της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Θα συνοδευόταν από προκαταβολή, ύψους 5 δισ. δολαρίων, από τα αποθεματικά της Gazprom. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ποσό για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου της από το ΔΝΤ.

Η λύση αυτή, αν και δεν επαρκούσε για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματά της, θα προσέφερε μία ανάσα στη στραγγαλισμένη ελληνική οικονομία. Οι Ρώσοι πρότειναν, επίσης, στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την ανάσα αυτή για να ενταχθεί στην τράπεζα BRICS, με την οποία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί για την εξασφάλιση δανείου. Η διακριτική παρουσία της Κίνας και των μεγάλων της αποθεματικών πίσω από την τράπεζα BRICS θα μπορούσε να μεταβάλει τη δυναμική της κατάστασης, προλαμβάνοντας τουλάχιστον τη φυγή κεφαλαίων, που πλήττει την ελληνική οικονομία από τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι «κίνδυνοι»

Η τολμηρή πρόταση των Ρώσων δεν προσέφερε εγγυήσεις επιτυχίας, εμφανίζοντας κινδύνους και για τις δύο πλευρές, εκτιμά η ιστοσελίδα. Η Μόσχα θα έπρεπε να στοιχηματίσει ότι η Αθήνα –σε αντίθεση με όσα έπραξε η Βουλγαρία– θα αντιστεκόταν στην Ε.Ε., προχωρώντας στην κατασκευή αγωγού.

Αν οι Ελληνες έκαναν πίσω, οι Ρώσοι θα είχαν δαπανήσει 5 δισ. δολάρια χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα, από τη μεριά της, θα έπρεπε να ελπίζει ότι η εμπλοκή Ρωσίας και Κίνας θα υποχρέωνε την Ε.Ε. να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΝΤ και Ε.Ε. ίσως να συμφωνούσαν σε μία τέτοια αναπροσαρμογή, παρά να επιτρέψουν μία πτώχευση, που θα οδηγούσε την Αθήνα στις αγκάλες τη Μόσχας και του Πεκίνου.

Κατά την ιστοσελίδα Russia Insider, η ρωσική πρόταση ουσιαστικά απορρίφθηκε. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι μερίδα κυβερνητικών στελεχών, που πρόσκειται στο υπουργείο Ενέργειας, την είχε ασπασθεί, σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, κοντά στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που ήταν αποφασισμένες να την απορρίψουν. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο. Καταλήγοντας το δημοσίευμα, αναφέρει ότι η Αθήνα πλέον σκέφτεται την πρόταση μόνο στην περίπτωση ενός Grexit, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξακολουθεί να ισχύει η ρωσική προσφορά.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση