Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Η Gazprom σβήνει τη ρήτρα των 100 εκατ. που θα πλήρωνε η ΔΕΠΑ
Η Gazprom σβήνει τη ρήτρα των 100 εκατ. που θα πλήρωνε η ΔΕΠΑ

Η Gazprom σβήνει τη ρήτρα των 100 εκατ. που θα πλήρωνε η ΔΕΠΑ

Aποδεκτό φέρετι ν έχει κάνει η ρωσική πλευρά το ελληνικό αίτημα για μηδενισμό του ποσού των 100 εκατ. ευρώ που καλείτο να πληρώσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom για συμβολαιοποιημένες τητες φυσικού αερίου που δεν παρέλαβε το 2014 (ρήτρα take or pay).

Εγκυρες, μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι η σχετική μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Οι πρώτες συζητήσεις για τον μηδενισμό της ρήτρας take or pay έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Μόσχα, ενώ το θέμα επανήλθε κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην . Η απόφαση, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, εκτός από τη ΔΕΠΑ θα ωφελήσει και τους μεγάλους φυσικού αερίου (, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και ΕΠΑ), στους οποίους βάσει αντίστοιχων συμβάσεων θα έπρεπε να μεταβιβάσει το κόστος από τη σχετική ρήτρα.

Στο μεταξύ, καλά νέα διαφαίνονται και στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταβίβασης στη Socar του 49% του ΔΕΣΦΑ έναντι του 66% που προβλέπει η που υπεγράφη με τους Αζέρους τον Ιούνιο του 2013 και παραμονή του Δημοσίου στην εταιρεία με ποσοστό 51%. Η νέα αυτή πρόταση της ελληνικής πλευράς αίρει τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον έλεγχο του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου από εταιρεία τρίτης χώρας, που είναι παράλληλα και προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ συνάδει πλήρως και με την κυβερνητική οπτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Η , όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2014 εις βάθος έρευνα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Το κατά πόσο η αζέρικη πλευρά θα κάνει αποδεκτή την πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, θα φανεί στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Επίσπευση συνελεύσεων για το μέρισμα

Την επίσπευση των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ, ώστε να εισρεύσει το μέρισμα στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου για να καλύψει τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες, προκάλεσε το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση