Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Η ελληνική πρόταση, η απόρριψη Κομισιόν και οι διαψεύσεις…
Η ελληνική πρόταση, η απόρριψη Κομισιόν και οι διαψεύσεις…

Η ελληνική πρόταση, η απόρριψη Κομισιόν και οι διαψεύσεις…

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει υπάρξει μια σειρά από παραφωνίες, διαφωνίες και παρεξηγήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων, ακόμη και για το κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση της κυβέρνησης για την αντίδραση της Κομισιόν και των θεσμών στην πρόταση που απέστειλε η ελληνική πλευρά τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πιάνοντας το νήμα των γεγονότων από την αρχή, την Κυριακή το απόγευμα φθάνουν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής Ευ. Τσακαλώτος μαζί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Γ. Χουλιαράκη, τον οικονομικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα Φ. Κουτεντάκη και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σ. Παπαδόπουλο. Σκοπός είναι να επεξεργαστούν την ελληνική αντιπρόταση, που αναμενόταν να αποσταλεί μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο και δεν είχε γίνει ακόμη.

Από το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ζητώντας συνάντηση σε επίπεδο Frankfurt Group – ένα υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης από το Brussels Group. Η απάντηση του κ. Τόμσεν ήταν ότι δεν θα είχε νόημα μια τέτοια συνάντηση εάν δεν προχωρούσαν πρώτα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group. Γι' αυτό, τα τεχνικά κλιμάκια από Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη φτάνουν και αυτά από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε κατάσταση αναμονής.

Ολη η ομάδα όμως βρίσκεται σε αναμονή, καθώς οι δύο Ελληνες υπουργοί, Παππάς και Τσακαλώτος,που παραμένουν στις Βρυξέλλες, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Στη συνάντηση μεταβαίνουν και οι επικεφαλής των θεσμών για να βρεθούν στην αίθουσα αναμονής, καθώς οι Ελληνες υπουργοί δεν τους δέχονται στη συνάντηση. Η συζήτηση άλλωστε καταλήγει περισσότερο διαδικαστική, μιας και οι Ελληνες υπουργοί βρίσκονται χωρίς γραπτές προτάσεις, αλλά υπόσχονται στον Γάλλο επίτροπο ότι θα τις στείλουν αργότερα το βράδυ.

Στις 2, περίπου, τα ξημερώματα η ελληνική ομάδα από το όπου διαμένει και μετά συνεχή επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στέλνει τις προτάσεις της. Μία νέα επτασέλιδη πρόταση με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλν.

Ομως, η αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων στην από νωρίς την Τετάρτη είναι μάλλον αρνητική. Μια σειρά αξιωματούχων που τη βλέπουν λένε στην «Κ» πως περιέχει στοιχεία που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν και δεν οδηγεί σε «εποικοδομητική πρόοδο», ενώ η αίσθηση είναι πως οι Ελληνες δεν φαίνεται να έλαβαν υπ' όψιν τους τις προτάσεις των θεσμών. Βασικά, αυτό που προκαλεί περισσότερο έκπληξη είναι οι στόχοι της ελληνικής πρότασης για το , οι οποίοι είναι χαμηλότεροι από την , καθώς θεωρούσαν ότι σε αυτό τουλάχιστον το σημείο υπήρχε σύγκλιση απόψεων μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ.

Στάση αναμονής

Η ελληνική πλευρά, όμως, δεν στέλνει κάτι διαφορετικό, ενώ τα κλιμάκια από ΔΝΤ, και Κομισιόν παραμένουν στις Βρυξέλλες σε στάση αναμονής χωρίς να έχουν κάποια ενημέρωση για πιθανή συνάντηση. Την Τρίτη το βράδυ, το κλιμάκιο του ΔΝΤ παίρνει ότι πρέπει να γυρίσει στη βάση του, αφού δεν υπάρχει κάποια πρόοδος. Τρίτη βράδυ από την Αθήνα επιβεβαιώνονται συναντήσεις με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ από την Αθήνα. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι τέτοιο από Παρίσι και Βερολίνο.

Tην Τετάρτη το πρωί, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τη δυσφορία και της Επιτροπής για την τελευταία πρόταση που έστειλε η ελληνική πλευρά. Ο κ. Μοσκοβισί έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά την Τρίτη το απόγευμα τον κ. Παππά πως οι προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον κ. Γιουνκέρ ούτε τη δική τους συζήτηση τη Δευτέρα. Το διαψεύδει ότι έχει ενημερωθεί για την απόρριψη της πρότασης, αξιωματούχοι από το γραφείο του επιτρόπου επιβεβαιώνουν ξανά ότι αυτή είχε υπάρξει.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση