Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Η δύσκολη Δευτέρα των τραπεζών
Η δύσκολη Δευτέρα των τραπεζών

Η δύσκολη Δευτέρα των τραπεζών

Στον «αέρα» βρίσκονται οι τράπεζες, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη και στο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, μέσω του ELA, στις εγχώριες τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά αύριο, Δευτέρα.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκαλέσει εκτάκτως σήμερα τα εταιρικά τους όργανα (Εκτελεστικές Επιτροπές, Επιτροπές Διαχείρισης Κρίσεων κ.ά.) προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα νέα δεδομένα, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο κανονικά, δίχως τη δυναμική παρέμβαση-υποστήριξη της ΕΚΤ.

Χθες επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ στα περισσότερα σημεία της χώρας και, παρά τις προσπάθειες των τραπεζών για την επανατροφοδοσία των μηχανημάτων με ρευστό, μεγάλο μέρος τους τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι αναλήψεις μετρητών εκτιμάται ότι προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup, θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης ή αν θα «τραβήξει την πρίζα» στις τράπεζες δύο ημέρες πριν από την τυπική λήξη του προγράμματος Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένα και απαισιόδοξα για το πώς μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, από το σημείο που έχουμε βρεθεί, ώστε να λειτουργήσουν αύριο κανονικά οι τράπεζες. Οπως εκτιμούν, με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει να κινηθεί εκτός χρονοδιαγραμμάτων και πολύ πιθανή την αθέτηση της πληρωμής προς το αύριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο το Ευρωσύστημα να χορηγήσει νέα προς τις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς πρόσθετο ELA, οι ελληνικές αρχές θα υποχρεωθούν σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των τραπεζών –για μία, δύο εβδομάδες– και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ευρωσυστήματος, είτε να τερματίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο διατραπεζικό σύστημα Target2 που πρακτικά είναι ανάλογο του να «κόβεις την παροχή ρεύματος» είτε ακόμα και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο φθινόπωρο η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών ασκείται από την ΕΚΤ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι αν δεν προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και απόφαση της κυβέρνησης μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να λάβει μια τέτοια απόφαση κατηγορώντας το Ευρωσύστημα ή την ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, τότε οι τράπεζες, αύριο Δευτέρα, είτε θα ανοίξουν μέχρι να εξαντληθούν τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου για λόγους ασφαλείας.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε αιφνιδιασμό, έκπληξη και μεγάλη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών. Δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση προς τις τράπεζες ώστε το σύστημα να προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αναλήψεις που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.

πηγή:kathimerini.gr

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση