Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Γ. Στουρνάρας: Λίγο νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές
Γ. Στουρνάρας: Λίγο νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Γ. Στουρνάρας: Λίγο νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Διαφορετική άποψη από την επικρατούσα στην κυβέρνηση για άμεση έξοδο στις αγορές διατύπωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ιάννης , υποστηρίζοντας ότι «είναι λίγο νωρίς» για κάτι τέτοιο και ότι προέχει να γίνουν 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επικραερες για έξοδο στις αγορές είναι οι 17 και 19 Ιουλίου. Ο κ. εξέφρασε τις θέσεις αυτές μιλώντας στην εφημερίδα The Wall Street Journal. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί εμβληματικές τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, του και του «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση για το κατά πόσον η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει σύντομα στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Μένει να διαπιστωθεί.

Νομίζω, είναι λίγο νωρίς. ίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο, για παράδειγμα, να προχωρήσει η Ελλάδα με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις την προσεχή περίοδο. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο προκειμένου να βγει στις αγορές αργότερα». Σε άλλο σημείο, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι υπάρχει μεν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία, αλλά «η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει κάτι περισσότερο ιδίως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας σημειώνει ότι η συμφωνία, έτσι όπως διατυπώθηκε, δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ να επεξεργαστούν μία ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια στην ελάφρυνση του χρέους που θα υπάρξει. Η παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων και των πληρωμών τόκων από 0-15 χρόνια «δεν λέει πολλά» κατά τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι μελλοντικά το Eurogroup «θα πει κάτι παραπάνω γι' αυτό και κατά προτίμηση πιο κοντά στα 15 χρόνια».

Σχετικά με την ένταξη στο QE, o κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει φέτος, αν συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και η Ελλάδα συνεχίσει στον σωστό δρόμο. «Νομίζω ότι η Ελλάδα το δικαιούται», είπε. «Υπάρχει αρκετός χρόνος γιατί το QE δεν θα τελειώσει απότομα».

Ένα νέο μνημόνιο θα είναι αναπόφευκτο, σημείωσε, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, πρόσθεσε «κανένας δεν το εύχεται αυτό, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια 10 δισ. , ο κ. Στουρνάρας είπε ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια. Εξάλλου, στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας θέτει θέμα μεγάλων πλεονασμάτων ισοζυγίου πληρωμών των χωρών του Βορρά, όπως η Γερμανία. «Αυτό είναι πρόβλημα», τονίζει. Κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές της», υποστηρίζει. Αλλά τα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου πληρωμών περικλείουν κινδύ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι πλεονασματικές χώρες αύξαναν τα πλεονάσματά τους την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος προσπαθούσε να μειώσει τα ελλείμματά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη ύφεση για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα.

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική σε όλους όσοι, εντός και εκτός Ελλάδας, θεωρούσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να βρει μία λύση εκτός της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι αυτό ήταν τεράστιο λάθος. «Η Ευρωζώνη είναι μέρος της ταυτότητάς μας, δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα εκτός ευρώ», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μοοdy's

Σε χθεσινή έκθεσή της η Moody's σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και κυρίως η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος και 2% το 2018 έπειτα από υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 27% από την αρχή της ς.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση