Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο
Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο

Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο

Eπιβράδυνση του ρυθμού νάπτυξης του στο 1,8% γι το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι ρυθμού 2,5% στο 1ο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα η αναχαίτιση του ρυθμού ανάπτυξης γίνεται πιο εμφατική δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις επι του 1ου τριμήνου (στο 2,5% έναντι 2,3% της ανακοίνωσης του Ιουνίου).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη σε ετήσια βάση των μεγεθών που μετέχουν στη διαμόρφωση του έχει ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε 0,8% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο εφέτος), ενώ ειδικά η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο) και της ενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2% (από οριακή 0,1% το α' τρίμηνο).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5,4% (από 10,3% το α' τρίμηνο).

-Αύξηση 9,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από αύξηση 8% το α' τρίμηνο). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,2%.

-Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από 3,1% το α' τρίμηνο). Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,2%.

-Σε τριμηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο 2018 προς α' τρίμηνο 2018), οι μεταβολές έχουν ως εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

-Αύξηση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,5%.

-Αύξηση 4,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%

Σημειώνεται τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,8% το β' τρίμηνο 2018 σε σχέση με το β' τρίμηνο 2017.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση