Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν
Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν

Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν

Την έκπτωση κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής ς σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα λίστα με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι ανά επαγγελματικό κλάδο. Τα επαγγέλματα που θα διαπιστωθεί ότι δεν βρίσκονται στη λίστα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και ενδεχομένως χωρίς απόδειξη, θα ενταχθούν στις που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους φορολογουμένους να ζητούν απόδειξη από κλάδους όπως οι , οι μηχανικοί, οι , οι οικονομολόγοι και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι λογιστές και οι δικηγόροι, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.500 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ύψους 450 ευρώ θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η έκπτωση 30% έγκειται στο ότι συνήθως οι περισσότεροι επαγγελματίες χαρίζουν τον ΦΠΑ (24%) με στόχο να γλιτώσουν την έκδοση της απόδειξης, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Από την ανωτέρω έκπτωση θα εξαιρεθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) καθώς ήδη γι' αυτές τις κατηγορίες ισχύει έκπτωση 40% από τον τελικό φόρο. Ταυτόχρονα θα εξαιρεθούν και οι στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι από τους πρωταγωνιστές της ς. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα κίνητρα χρήσης πλαστικών καρτών όσο και για τη φορολοταρία αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς μέρες. Πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα κέρδη για τον πρώτο τυχερό της φορολοταρίας, ενδεχομένως και για περισσότερους, θα φθάσουν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη φορολοταρία και τα κίνητρα χρήσης καρτών προβλέπουν:

1. Αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι, νικητής της φορολοταρίας που θα κερδίζει ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις, και μάλιστα από τις «επικίνδυνες» για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες.

2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων «μετρούν» στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα , συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων

3. Ακίνητα. Αν και αρχικώς είχε απορριφθεί, το οικονομικό επιτελείο βγάζει από το συρτάρι τη σχετική πρόταση «κλήρωσης» ενός ακίνητου στη φορολοταρία. Σε κάθε περίπτωση, για την απόδοση του ακινήτου σε κάποιον τυχερό, αυτό θα πρέπει να είναι ελευθέρων βαρών και να μην υπάρχει καμία περίπτωση να το διεκδικήσει κάποιος πολίτης. Το ακίνητο που θα βγαίνει στη φορολοταρία θα προέρχεται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

4. Φοροαπαλλαγές. Έκπτωση 30% από το εισόδημα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής, όπως , δικηγόροι κ.ά.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση