Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν
Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν

Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν

Την έκπτωση κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες ανά επαγγελματικό κλάδο. Τα που θα διαπιστωθεί ότι δεν βρίσκονται στη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και ενδεχομένως χωρίς απόδειξη, θα ενταχθούν στις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους φορολογουμένους να ζητούν απόδειξη από κλάδους όπως οι γιατροί, οι , οι καθηγητές, οι οικονομολόγοι και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι και οι δικηγόροι, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.500 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ποσό ύψους 450 ευρώ θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα. Ο λόγος που αποφασίσθηκε η έκπτωση 30% έγκειται στο ότι συνήθως οι περισσότεροι επαγγελματίες χαρίζουν τον ΦΠΑ (24%) με στόχο να γλιτώσουν την έκδοση της απόδειξης, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Από την ανωτέρω έκπτωση θα εξαιρεθούν τα που σχετίζονται με την οικοδομή (υδραυλικοί, κ.λπ.) καθώς ήδη γι’ αυτές τις κατηγορίες ισχύει έκπτωση 40% από τον τελικό φόρο. Ταυτόχρονα θα εξαιρεθούν και οι δαπάνες στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι από τους πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα κίνητρα χρήσης πλαστικών καρτών όσο και για τη φορολοταρία αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς μέρες. Πάντως, σε που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα κέρδη για τον πρώτο τυχερό της φορολοταρίας, ενδεχομένως και για περισσότερους, θα φθάσουν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη φορολοταρία και τα κίνητρα χρήσης καρτών προβλέπουν:

1. Αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι, νικητής της φορολοταρίας που θα κερδίζει ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι που θα ζητούν αποδείξεις, και μάλιστα από τις «επικίνδυνες» για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες.

2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων «μετρούν» στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα , συνεργεία, , δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων

3. Ακίνητα. Αν και αρχικώς είχε απορριφθεί, το οικονομικό επιτελείο βγάζει από το συρτάρι τη σχετική πρόταση «κλήρωσης» ενός ακίνητου στη φορολοταρία. Σε κάθε περίπτωση, για την απόδοση του ακινήτου σε κάποιον τυχερό, αυτό θα πρέπει να είναι ελευθέρων βαρών και να μην υπάρχει καμία περίπτωση να το διεκδικήσει κάποιος πολίτης. Το ακίνητο που θα βγαίνει στη φορολοταρία θα προέρχεται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

4. Φοροαπαλλαγές. Έκπτωση 30% από το εισόδημα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι κ.ά.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση